Italiaanse heler Van Goghs krijgt 18 jaar

Rafaele Imperiale, de maffiabaas die onlangs in bezit bleek te zijn van twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh, is in Italië veroordeeld tot 18 jaar vanwege drugshandel en witwassen. Imperiale is bij verstek veroordeeld, want verblijft in Dubai, dat hem vooralsnog niet uitlevert. Ook een aantal mede-verdachten is veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Door Vincent Verweij

De heling van de Van Gogh schilderijen was overigens niet ten laste gelegd door de Italiaanse justitie. Die was namelijk verjaard. De doeken werden in 2002 gestolen en enkele maanden daarna aan Imperiale verkocht. Ze maakten deel uit van het witgewassen vermogen.

Maffia

De verdenking tegen de maffiabaas was dat hij jarenlang cocaïne, hasj en xtc leverde aan de machtige Amata-Pagano clan van de Camorra in Napels. Hiervoor gebruikte hij Nederlandse contacten. De drugslijn liep van Zuid-Amerika, via Spanje naar de haven van Genua. In januari 2016 werd een flink aantal verdachten opgepakt, onder wie de rechterhand van Imperiale, Mario Cerrone. Een deel van zijn vermogen gebruikte hij om de twee Van Gogh schilderijen te kopen, die afgelopen september in beslag werden genomen in zijn ouderlijk huis. De doeken waren 14 jaar spoorloos. De gestolen schilderijen werden teruggevonden tijdens een grootscheeps onderzoek door een specialistisch team van de Guardia di Finanza, die onderzoek deed naar georganiseerde (drugs)criminaliteit.

Diefstal

De doeken, ‘Zeezicht op Scheveningen’ en de ‘Hervormde Kerk te Nuenen’ behoren tot de vroege werken van Vincent van Gogh. Op 7 dec 2002 werden ze door twee mannen gestolen uit het museum in Amsterdam, tijdens een razendsnelle actie die nog geen vier minuten duurde. De kunstroof stond meteen in de top-10 van duurste diefstallen aller tijden, die bijgehouden wordt door de FBI. De waarde werd geschat op 30 miljoen dollar.

(tekst loopt door onder advertenties)

Veroordeling

Najaar 2003 werden de twee daders, onder wie Amsterdammer Octave Durham gepakt. Ondermeer omdat er DNA was gevonden in een pet en een muts die bij het museum achterbleven. Durham kreeg 3 jaar cel en moest een schadevergoeding betalen van 350.000 euro aan het Van Gogh Museum. Hij is momenteel met zijn advocaat bezig de schadevergoeding van tafel te krijgen. Over de kunstroof wordt (door de auteur van dit artikel) een tv-documentaire gemaakt die binnenkort bij KRO-NCRV te zien zal zijn in het programma 2DOC.

Opnames in Napels, eerder deze week, voor de documentaire over de gestolen Van Gogh schilderijen.

Kunsthistorisch

Volgens het Van Gogh Museum zijn de twee werken in redelijk conditie. Beide zijn niet meer voorzien van hun lijst en vertonen enkele beschadigingen. De doeken zullen waarschijnlijk in beschadige toestand aan het publiek worden getoond. Het beslag dat de Italiaanse justitie op de doeken had, is gisteren opgeheven. De schilderijen komen binnen enkele weken naar Nederland. Eerst zullen ze nog te zien zijn in het museum ‘Capodimonte‘ in Napels.

De kunsthistorische waarde van de schilderijen voor de collectie is groot. Zeegezicht bij Scheveningen is één van de slechts twee zeegezichten die hij in zijn Nederlandse jaren schilderde. Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen schilderde Van Gogh begin 1884 voor zijn moeder. In 1885, na de dood van zijn vader, nam Van Gogh het doek opnieuw ter hand en voegde de kerkgangers op de voorgrond toe. Door de biografische lading heeft het schilderij een grote historische waarde.

Zie ook:

Dief Van Goghs bekent na 14 jaar (VIDEO)

Gestolen Van Goghs Amsterdam terecht