‘Italiaanse kroongetuige over Nederlandse topcriminelen’

Een Italiaanse kroongetuige heeft verklaringen afgelegd over criminelen in Amsterdam, onthult misdaadverslaggever Koen Voskuil in het Algemeen Dagblad.

Drie onderzoeken

Drugshandelaar Giuseppe T. heeft belastende verklaringen afgelegd tegen Nederlandse, Italiaanse, Albanese, Turkse en Colombiaanse criminelen in Amsterdam. In drie strafrechtelijke onderzoeken in Nederland worden zijn verklaringen nu gebruikt. De man krijgt in Italië strafvermindering in ruil voor zijn verklaringen.

Colombia

T. was tussen 2003 en 2015 een transporteur van grote partijen cocaïne voor de ‘Ndrangheta, de mafia in Calabrië. Hij deed zaken met talloze kopstukken in de Amsterdamse cocaïnehandel en was vaak in Colombia en Amsterdam.

2000 kilo per maand

T. regelde dat elke 3 à 4 maanden een partij van 2000 kilo cocaïne binnenkwam voor verschillende groepen. De drugs werden opgeslagen in appartementen in Amsterdam en omgeving.

De landelijke eenheid van de politie heeft in 2017 een speciaal antimafiateam opgericht, dat nauw samenwerkt met Italiaanse opsporingsdiensten.

Binnenkort zal de Nederlandse politie nog een Italiaanse spijtoptant gaan horen.