Verdachten vast in Amsterdamse maffiamoord (UPDATE2)

Italiaanse media melden zondag dat er in Amsterdam een 44-jarige landgenoot is vermoord. Het slachtoffer zou Saverio Tucci zijn, een lid van de maffia. De Amsterdamse politie bevestigt dat er een man dood is gevonden, maar kan nog geen zekerheid geven over zijn identiteit. Tegenover Crimesite meldt ze dat inmiddels wel drie verdachten zijn aangehouden.

door Joost van der Wegen

Lichaam

Het zou gaan om de 44-jarige Saverio Tucci, die in de hoofdstad zou zijn vermoord, onder ‘onduidelijke omstandigheden’. De politie in de provincie Foggia, waar de man vandaan komt, is hierover geïnformeerd door de Nederlandse politie. De politie in Amsterdam heeft zijn lichaam gevonden, volgens Italiaanse nieuwswebsites. Onduidelijk is waar exact de moord heeft plaatsgevonden. De Italiaanse media melden ook dat er al een dader is aangehouden, en dat deze zelfs al heeft bekend.

Drie verdachten

De perswoordvoerder van de Amsterdamse politie kon vanmiddag melden dat er in verband met deze zaak inderdaad een lichaam is aangetroffen. ‘Maar we hebben de identiteit van deze persoon nog niet honderd procent kunnen vaststellen.’ De vondst van het lichaam was volgens de woordvoerder al op donderdag 12 oktober. De politie meldt dat naar aanleiding van deze vondst inmiddels drie verdachten zijn aangehouden. Verder wil ze in het belang van het onderzoek niks kwijt over de zaak. Ook niet over de vindplaats van het lijk. Het Algemeen Dagblad meldt inmiddels dat de man in een auto zou zijn aangetroffen.

Maffia-lid

Inmiddels is er in de Italiaanse media wel meer bekend over de identiteit van het mogelijke slachtoffer. Een website meldt dat hij een bekende is van de politie, die veroordelingen wegen drugshandel op zijn naam heeft. Hij zat voor drugshandel al eens vijf jaar vast, na een grootschalige anti-maffia actie door de Carabinieri in Bari. In het criminele circuit staat hij bekend als de man met het ‘Engelengezicht’, vanwege de felle blauwe kleur van zijn ogen. Hij liep in 2012 al eens in een hinderlaag, waarbij hij wist te ontsnappen aan zijn aanvaller, waarvan het wapen weigerde. Zijn broer is in 2001 al om het leven gebracht. Saverio Tucci wordt door de Italiaanse media beschouwd als lid van de maffia-clan van de Libergois, rondom de stad Manfredonia.

Reden verblijf onderzocht

Hetzelfde Italiaanse medium dat deze informatie brengt, weet te melden dat de mogelijke moordenaar ook van Italiaanse afkomst is. Dit wordt nog nergens anders bevestigd. Ook is in de Italiaanse media niets gedeeld over de plaats van het delict in Amsterdam. Het Italiaanse nieuws meldt tenslotte dat de reden voor het verblijf van Tucci in Nederland ook wordt onderzocht.