Italië pakt 163 maffiosi op

De Italiaanse politie heeft afgelopen week 163 leden van de ‘Ndrangheta opgepakt. Het gaat om een politie-actie door het hele land, maar de verdachten werden voornamelijk in het noorden van Italië opgepakt. Ze worden onder meer verdacht van afpersing, witwassen en oplichting. Er is voor meer dan 100 miljoen euro aan spullen in beslag genomen.

De ‘Ndrangheta komt van oorsprong uit Calabrië, in de hak van Italië. Maar de maffiaclan heeft zich ook gevestigd in het noorden, waar veel financiële instellingen zijn gevestigd. Een van de personen die is opgepakt, is een bestuurder van de politieke partij Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi.

Daarnaast zouden ook lokale bestuurders, journalisten en ondernemers zijn opgepakt. Aan de actie deden zo’n duizend politieagenten mee. De in beslag genomen goederen zijn voornamelijk auto’s, maar ook 17 bedrijven.

Cokelijn naar Rome

Naast de vele arrestaties in het noorden van het land, werden ook tientallen maffiosi opgepakt die van plan waren om grote drugsroutes naar Rome op te zetten. Daarover waren de criminelen in gesprek met Colombiaanse cocaïneproducenten. De criminele groepen in Rome worden niet gezien als traditionele maffia, maar de ‘Ndrangheta zou de Italiaanse hoofdstad als ‘de toekomst’ hebben omschreven. Wie de stad in handen heeft, kan daar grote financiële voordelen mee hebben.

De ‘Ndrangheta is inmiddels de grootste importeur van cocaïne in Europa. De laatste jaren is de maffiaclan flink gegroeid, volgens sommige analisten is de clan groter dan de maffiagroepen op Sicilië en in Napels.