‘Ivoren toren verruilt voor glazen huisje’

Loopt de Nederlandse rechtsstaat gevaar? Rechters klagen over een te hoge werkdruk en advocaten demonstreerden onlangs massaal tegen de nieuwe bezuinigingen van minister Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Frits Bakker (foto), voorzitter Raad voor de rechtspraak, reageerde maandagavond in het programma Nieuwsuur. 'Wij hebben de ivoren toren al lang verlaten voor het glazen huisje.' Video na de break.

De Eerste Kamer maakt zich zorgen over de rechtsstaat en gaat in gesprek met enkele topjuristen. Dinsdag start de Eerste Kamer met gesprekken als voorbereiding op een debat met Opstelten en Teeven in maart.

Jit Peters, emeritus hoogleraar staatsrecht, was maandag duidelijk in het programma Nieuwsuur. 'Professionals maken zich door de werkdruk zorgen over de kwaliteit van hun werk. We hebben de staking van de advocaten gehad omdat de toegang tot de rechter onvoldoende gegarandeerd is en dat is ook zo. En gevangenen moeten voor hun eigen cel gaan betalen. De indruk wordt gewekt dat zij veel geld hebben. De kosten van het project zal dat zeker overstijgen. Dat zijn een paar voorbeelden van een ernstige aantasting van de rechtsstaat'. aldus Peters in Nieuwsuur.

Frits Bakker, voorzitter Raad voor de Rechtspraak, is het met Peters eens en zegt dat hij zich ook zorgen maakt. Volgens Bakker komt het niet alleen door de bezuinigingen. Zie hieronder de uitzending van Nieuwsuur.