Jaap Zillig was geen politieinformant

Jaap Zillig (53) was één van de twee mannen die vlak voor Kerstmis week bij de ingang van het Van der Valkhotel in Houten werd doodgeschoten. Hij was een sigarettensmokkelaar maar hij was geen informant van de politie, zoals De Telegraaf onlangs schreef. Dat blijkt uit vonnissen van de rechtbank in Breda. Zillig was betrokkken bij een smokkel van bijna tien miljoen sigaretten, samen met een groep medeverdachten, die speelde in 2003 en 2004.

In die zaak waren inderdaad twee verdachten aanwezig die contact hebben gelegd met de politie nadat zij betrokken waren geraakt bij de sigarettensmokkel. Maar geen van beide was Jaap Zillig. 

Integendeel: de twee gaven juist informatie aan de politie over een trailer met fitnessapparatuur en sigaretten in een loods die daar door Zillig was geplaatst. Toen de twee tijdens de verhoren door ambtenaren van de FIOD-ECD te kennen gaven dat ze hun informantenrol open wilden gooien hebben de FIO/ECD-verbalisanten hen dat ontraden. Mede daarom heeft de rechtbank deze twee verdachten in december 2006 laten gaan door het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. In het vonnis staat (door een anonimiseringsfoutje) de voornaam van Zillig ook te lezen. 

Zillig is op 26 april 2006 veroordeeld tot drie jaar cel voor sigarettensmokkel, deelname aan criminele organisatie en vuurwapenbezit. Dit is zijn vonnis.

Eerdere berichten over de moordzaak hier.