Jaar cel voor agent in hoger beroep

In hoger beroep is een 49-jarige oud-agent veroordeeld tot een jaar cel voor poging tot doodslag en meineed. In 2013 schoot hij ten onrechte op een auto in Schiedam. Na het schietincident vervalste hij het proces-verbaal. De rechtbank had de man en een collega eerder veroordeeld tot anderhalf jaar cel.

In 2013 wilden de 49-jarige man en een collega de inzittenden van een auto aanhouden op verdenking van diefstal. Ze dachten dat het om een gestolen lokauto ging, maar het bleek een huurauto van hetzelfde bedrijf dat ook lokauto’s aan de politie levert.

Groen licht

In strijd met de instructies rond aanhouding van personen in lokauto’s besloten de twee agenten zelf tot actie over te gaan. Toen de vermeende lokauto bij een rood stoplicht stilstond, stapten de twee met getrokken dienstwapens uit hun auto  en renden ze naar de in hun ogen verdachte auto. Nadat het stoplicht op groen sprong en de auto met de niets vermoedende inzittenden weg reed, vuurde de 49-jarige man (in strijd met alle daarvoor geldende richtlijnen) vanaf korte afstand met zijn dienstvuurwapen op de achterkant van de wegrijdende auto. Daarbij werd de achterklep van de auto tweemaal geraakt. Slechts door toeval zijn de twee inzittenden van de auto daarbij niet gewond geraakt.

Proces verbaal

Na het schietincident heeft de man vervolgens een proces-verbaal opgemaakt, waarin hij stelde dat de auto in de richting van zijn collega zou hebben gereden. Hij stelde daarbij ook dat hij schoot om zijn collega te beschermen. Uit verklaringen van die collega, diverse getuigen en de uitkomsten van forensisch onderzoek bleek echter dat van inrijden op de collega geen sprake was. 

Lager

De straf van het gerechtshof valt lager uit dan dat van de rechtbank omdat het vindt dat de man  als gevolg van privé- en werkomstandigheden tijdens het schietincident verminderd toerekeningsvatbaar was. Het Hof houdt er ook rekening mee dat de man na een jarenlang dienstverband oneervol bij de politie ontslagen, ook zonder recht op pensioen.

Van de twaalf maanden cel zijn er zes voorwaardelijk. De man kreeg ook nog een taakstraf van 240 uur.