Jaar jeugddetentie voor moord (video)

De rechtbank in Lelystad oordeelt dat de 16-jarige Jaap van der H. uit Urk zijn vriend Dirk Post (14) met voorbedachten rade heeft vermoord. Van der H. krijgt de maximum-straf voor minderjarigen: een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs, precies de eis van het Openbaar Ministerie. Twee medeverdachten zijn vrijgesproken.

De rechter ziet als motief dat Jaap van der H. bang was dat Dirk Post dat Post zou rondvertellen dat hij aan het oproepen van geesten had gedaan. Van der H. was samen met Post en de twee medeverdachten naar het bos gegaan voor zo’n séance.

Dirk werd op 18 november vorig jaar dood aangetroffen in een bos aan de rand van Urk. Hij was met 47 messteken gedood. De rechtbank vindt dat Van der H. tijdens het steken tijd had om over zijn daad na te denken, dat hij desondanks is doorgegaan telt zwaar.

Van der H. lijdt volgens deskundigen aan een ernstige ontwikkelingsstoornis en ook werden kort na zijn aanhouding psychotische verschijnselen vastgesteld. De rechtbank wil dat hij blijvend hulp krijgt. 

Lees de uitspraak.

Lees ook: vrijspraak voor medeverdachten Urk.