Een jaar lang Holleeder-proces

Maandag is de eerste van misschien wel een honderdtal zittingen in de meervoudige moordzaak tegen Willem Holleeder. De meeste zittingen zullen in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp zijn.

Uitlokking moord

Hij staat terecht voor uitlokking van de moorden op Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005), Thomas van der Bijl en lidmaatschap van een criminele organisatie. En ook voor het uitlokken van de moorden Cor van Hout en Robert ter Haak (2003), en op Willem Endstra (2004), en poging tot doodslag op Endstra’s metgezel die dag, David Denneboom. Ten slotte legt het Openbaar Ministerie Holleeder uitlokken van de mislukte moordaanslag, door een onbekende, op John Mieremet op 26 februari 2002 op de Amsterdamse Keizersgracht ten laste.

Overview

Maandag zullen zowel de verdediging (de advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz) als de officieren van justitie Lars Stempher en Sabine Tammes aan de rechtbank, onder voorzitterschap van Frank Wieland, een algemene overview geven van hun visie op de zaak. Daarna zal een serie dagen worden uitgetrokken voor het horen van Willem Holleeder, en zijn zusters Astrid en Sonja en Sandra den Hartog.

De rechtbank zal daarna in principe alle zaken achtereenvolgens behandelen, meestal in drie zittingen per week. Maar er zal natuurlijk een overlapping kunnen zijn, bijvoorbeeld als kroongetuigen Fred Ros of Peter la Serpe moeten worden gehoord.