Jaarlijks 38.500 Schiphol-medewerkers gescreend

Ieder jaar krijgen ongeveer 38.500 medewerkers van Schiphol een veiligheidsscreening. Dat heeft minister Opstelten van Justitie geschreven in antwoord op Kamervragen naar aanleiding van recente berichten (nog één) over cocaïnesmokkel met medewerking van medewerkers van de luchthaven. 

Herhaalonderzoeken

Volgens de minister worden er jaarlijks zo’n 20 personen aangehouden. Opstelten vindt dat een een zeer klein percentage. Een schatting hoeveel personen er ten onrechte niet worden aangehouden geeft Opstelten niet. Screenen van werknemers is een momentopname. Werknemers op de beveiligde delen van de luchthaven krijgen na afgifte van een Verklaring van Geen Bezwaar periodieke herhaalonderzoeken.

Schakels

Volgens de minister is betrouwbaarheid door het screenen van personeel niet voor 100% te garanderen. Naast screening van werknemers slechts één van de schakels in de keten van beveiligingsmaatregelen. Naast screening verzamelt de Koninklijke Marechaussee ook criminele inlichtingen en worden camerasystemen en surveillance ingezet.

'Ik ben van mening dat de veiligheid op Schiphol in zijn algemeenheid goed is. Het is helaas niet te voorkomen dat er desondanks af en toe incidenten zijn', schrijft Opstelten.