Jack the Ripper is ontmaskerd (VIDEO)

Jack the Ripper, die in de herfst van 1888 in Oost-Londen vijf prostituees vermoordde, is ontmaskerd, nadat 126 jaar lang naar zijn identiteit is gespeurd. De moorden spraken tot de verbeelding omdat de moordenaar zijn slachtoffers verschrikkelijk toetakelde. Dna op een sjaal leidde tot het bewijs dat één van de toenmalige verdachten, Aaron Kosminski, de dader was. Kijk naar een video van de man die het raadsel oploste.

Politieman

De Britse zakenman Russell Edwards kocht in 2007 een sjaal op een veiling die vermoedelijk afkomstig van een van de vermoorde prostituees. Een politieman vond de sjaal destijds bij het lijk en nam hem mee naar huis voor zijn vrouw maar die vond er kennelijk niet veel aan omdat de sjaal nooit werd gewassen.

Speciale vloeistof

Edwards een expert in het analyseren van gedateerd genetisch materiaal in. De dna-monsters waren te oud om op de gebruikelijke manier te onderzoeken. Met een speciale vloeistof is het dna van de sjaal gescheiden, zonder dat het beschadigde. Forensisch onderzoek wees toen uit dat de sjaal dna-materiaal van zowel het slachtoffer Catherine Eddowes als de dader herbergde. Met een infraroodcamera zijn spetters van slagaderlijk bloed gevonden en met UV-fotografie kwamen spermavlekken aan het licht.

Joodse Pool

Met behulp van dna-materiaal van een familielid kon worden vastgesteld dat Jack the Ripper in werkelijkheid Aaron Kosminski (foto) was, een joodse Pool die samen met zijn familie naar Londen was gevlucht voor pogroms tegen Joden in Rusland. Kosminski was in 1888 één van de drie hoofdverdachten in de moordzaken. Hij woonde vlak in de buurt van de plaatsen waar de moorden werden gepleegd en had zijn zus aangevallen met een mes. Hij was psychisch ziek: paranoïde, schizofreen en leed aan hallucinaties. Niet lang nadat hij de moorden had gepleegd kwam terecht in een gesticht. Daar overleed hij op 53-jarige leeftijd.

Vrouwelijke lijn

Via genetisch stamboom-onderzoek konden zowel het spoor van het slachtoffer als van de verdachte worden gevolgd naar het heden. Dat gebeurde via de vrouwelijke lijn, in het geval van Kosinksi vanaf diens zuster. Meer dan een eeuw onderzoek bracht meer dan 100 verdachten over het voetlicht. Bijvoorbeeld ook de kleinzoon van de Engelse koningin Victoria, de ex-premier William Gladstone en de kunstschilder Walter Sickert. 

{youtube}gh8sazLSMAY{/youtube}