Jan Bik staat terecht voor witwassen

Voor de rechtbank in Groningen begint dinsdag de strafzaak tegen vader en zoon Jan (77) en Jan-Andries Bik (36). De twee zijn verdacht van witwassen van geld dat in de seks-branche is verdiend. Het Openbaar Ministerie vindt dat de twee een criminele organisatie runden met als doel de fiscus een pootje te lichten.

Imperium

Jan Bik bezat een heel imperium aan seksclubs in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haarlem, Breda, Klein Ulsda en Veendam. De keten werd opgebouwd vanaf de jaren zestig toen Bik eerst alleen nog in seksblaadjes handelde.

Zwitserland

In 2013 waren er invallen in panden van Bik in Nederland en op het Spaanse Tenerife. Er kwam beslag op auto’s, boten, sieraden, bankrekeningen en wapens. Zijn onderneming Givolo ging failliet. De Belastingdienst sloeg hem aan voor in ieder geval 13 miljoen euro. In de strafzaak draait het om het witwassen van bijna 2,5 miljoen euro die Bik tussen 2001 en 2013 buiten het zicht van de fiscus zou hebben vervoerd naar Zwitserland en daarna via schijnconstructies hebben geïnvesteerd in onroerend goed. Voor de zaak is deze en ook komende week uitgetrokken.

Eerdere berichten:

‘Jan Bik bracht tasjes geld naar Zwitserland’

Bedrijf seksondernemer Jan Bik failliet

‘Fraude seksondernemer liep via Zwitserland’

Seksbaas Jan Bik verdachte witwassen