Janet S. naar zwaar gevangenisregime

Advocaat Yehudi Moszkowicz vindt dat zijn cliënte Janet S. ‘onmenselijk’ behandeld wordt omdat ze in Vught in een zeer zwaar regime is geplaatst. De 30-jarige vrouwen is hoofdverdachte in de zaak van de moord op zakenman Ton Kuijf in een chalet in Ermelo.

Kozijn

Onlangs is Janet S. overgeplaatst van het huis van bewaring in Ter Peel overgebracht naar de BPG-afdeling op het penitentiaire complex in Vught. Als reden heeft Justitie volgens Moszkowicz opgegeven in het besluit dat er vluchtgevaar zou bestaan. Er zou een deel van het kozijn in haar cel zijn losgeraakt en er zouden ‘attributen’ zijn aangetroffen die als verdacht zijn aangemerkt. Moszkowicz zegt dat het kozijn gewoon in zeer slechte staat verkeerde.

Gedrag

S. zou volgens Justitie ook overheersend gedrag vertonen en een slechte invloed hebben gehad op de vrouwelijke medegedetineerden op haar afdeling. Al met al ziet Justitie reden om S. niet op een bijzondere afdeling voor vrouwen te plaatsen maar op een afdeling met mannen.

BPG staat voor beheers-problematische gedetineerden. De afdeling is naast bijvoorbeeld de EBI één van de zwaarst bewaakte regimes. Luchten gebeurt afzonderlijk in naast elkaar gelegen kooien. Tijdens het luchten heeft S. volgens Moszkowicz last van medegedetineerden die naar haar roepen.

Ton Kuijf is in 2014 met een bijl om het leven gebracht.

S. is in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de chalet-zaak, die waarschijnlijk dit najaar zal beginnen.

Zie de laatste berichten over de zaak:

Geen reconstructie in zaak Janet S.

Chalet-moord: ‘Janet S. was niet in Ermelo’