‘Janssen schoot zich door het hoofd’ (UPDATE)

Freddy Janssen uit Valkenswaard, die op 4 juni vorig jaar is gevonden in het Markkanaal bij Den Hout, heeft zichzelf doodgeschoten. Dat heeft de 66-jarige Jan B. (foto) dinsdag gezegd in de rechtbank van Breda. De officier van justitie eiste tegen hem 2,5 jaar onvoorwaardelijk voor wegmaken van het  lijk en het bezit van diens revolver.

 

Motorwereld

Jan B. wordt ervan verdacht het lijk van Janssen te hebben weggemaakt. Het lichaam werd in plastic verpakt in het water gevonden. De eveneens (in een separate zaak) van wapenhandel verdachte B. sprak voor het eerst over de omstandigheden rond de dood van Janssen. Hij vertelde dat Janssen bepaalde kogels wilde testen om in een antieke revolver te gebruiken. Hij erkent ook dat Janssen ’s avonds op 9 mei met hem ergens ‘in de bossen’ was, ze kenden elkaar omdat Janssen in de motorwereld zat en B. daar Harley-onderdelen leverde.

Doorschotwond

Op zeker moment, toen B. niet keek, schoot Janssen zichzelf dood, zei Jan B., mogelijk was het zelfmoord. Janssen had een doorschotwond van zijn gehemelte door het hoofd. ‘Ik belde meteen de mensen die hem hadden gestuurd’, zei hij. Wie dat zijn wilde hij niet zeggen. Hij zegt daarna te zijn weggegaan van de plaats des onheils. ‘Met mijn strafblad kon ik niet 112 bellen’. Hij heeft wel anderen gebeld, wie zegt hij niet. De jongens die Freddy naar hem toe hadden gestuurd moesten het maar oplossen, vond hij.

Bloedsporen

Toen de politie onderzoek deed naar wapens die mogelijk door Jan B. waren geleverd aan verdachten van de moorden in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam werd op zijn terrein in Hulten een vuilniszak met een wapen en bebloede slippers van Freddy gevonden. Er zijn daar ook dezelfde soort materialen gevonden waarmee Freddy Janssen werd ingepakt: groen gaas, kinderkopjes plastic, piepschuim en zwart plastic.

Op een deur zaten bloedsporen die zeker niet van Freddy Janssen zijn. Volgens de advocaat van Jan B., Brian de Pree, is er op het perceel van Jan B. zelfs met speciale geurhonden gezocht maar is er geen enkel bloedspoor aangetroffen. Hij vroeg vrijspraak.

Zie ook:

Jan B. vervolgd voor wegmaken lijk

Brabantse ‘wapenleverancier’ berecht in A’dam

‘Jan B. ontvoerde Maarten Geurts’