Hoe Harry Potter toch voor gaas ging

In de papieren Panorama deze week de fascinerende jacht van de Belgische autoriteiten op Janus van W. (49). Op 14 juni 2009 is het zover: een brunch in een partytent op camping Parelstrand in Lommel (B.). Tijdens het wegwerken van de kater van de barbecue van de vorige avond valt het arrestatieteam binnen. Aanwezig zijn ook de twee undercovers – Nina en Billy – die na jaren voldoende bewijs tegen “Harry Potter” hebben verzameld. Bijna niemand kent zijn gezicht. Maar de uitermate voorzichtige Janus is er toch met open ogen ingestonken.

Misschien had Janus toch in zijn villa moeten blijven en niet semi-permanent in een chatetje op de camping moeten gaan wonen: Billy en Nina huren op staatskosten ook een chaletje en langzaamaan komen de twee met hem in contact. De Britse Billy heeft een interessant contact: hij brengt als zeezeiler boten weg voor de eigenaar.

Maar om een idee te geven: pas na anderhalf jaar undercoverwerk en nauwelijks contact met het doelwit komt er een succesje in de vorm van een weggegooide verpakking van een oplaadkaart voor een gsm. De politie kan een belangrijke telefoon tappen. en dat leidt weer tot de inzet van observaties en het bekend worden van vaste ontmoetingspunten van de groep.

Janus heeft geen dure klokken. Telefoneert bijna niet. Hij ontmoet maar een paar medewerkers. Veel mensen die voor hem werken weten niet hoe hij eruit ziet. De enige foto van Janus die op internet circuleert is die met de zak over zijn hoofd.

Toch lukt het Billy Janus in hem geïnteresseerd te krijgen. Vanaf oktober 2008 probeert Janus Billy lekker te maken voor een transport.

Hij vertelt Billy over een jaarlijks zeezeiltransport in het kader van een zeilwedstrijd en over contacten met het Sinaloa-kartel in Mexico. Ze komen overeen dat Billy voor 2500 euro een keer of wat 400 kilo voor Janus naar Europa vaart.

Maar zover kwam het niet. De officier vond het wel goed zo.

De verdediging van van Janus is nu dat hij heeft meegespeeld met Billy. Zijn vader zegt hem nog zo gewaarschuwd te hebben: ‘Jongen, doe dat nou niet want zo geloven die Belgen dat nog ook.’

Op 11 maart is waarschijnlijk de uitspraak van de rechtbank in Hasselt over de grote drugszaak rond Janus van W. Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar geëist.

In Panorama zegt een Belgische magistraat over de groep van Janus van W.: ‘De zaken die wij hier voor de rechtbank brengen, zijn slechts het topje van de ijsberg.’ Justitie heeft zes transportlijnen in kaart gebracht en niet allemaal rond kunnen maken. Met de ontmantelde lijn naar Engeland maakte de groep in een half jaar tijd vijf miljoen pond.

De Belgen hebben hun tanden gezet in Van W. Er ligt nog minstens één belangrijk dossier klaar tegen Van W.

In 2003 valt de grootste voorraad xtc ooit in handen van de Australische douane: 860.000 pillen in landbouwmachine van Zeebrugge naar Sydney. Van W. is verdacht van financiering van dit transport.

Janus van W. moet eerst genezen van zijn hartkwaal. Bij zijn operatie – in detentie – liepen zwaarbewapende agenten over de afdeling.

Lees ook:

Janus van W. moet cardiologisch onderzocht

‘Mijn zoon wordt onterecht beschuldigd’

De moorden rond Janus van W.

‘Janus van W. plande twee aanslagen op Walter Douglas’

Hier staan alle verhalen over Janus van W. op een rij.