Jaren celstraf voor vuurwerkhandel

De rechtbank in Den Bosch heeft vier mannen uit Brabant en Limburg veroordeeld tot celstraffen tot vijf jaar en drie maanden voor illegale handel in vuurwerk, deelname aan een criminele organisatie en witwassen. De verdachten zouden zich in 2010 schuldig hebben gemaakt aan de import van grote hoeveelheden vuurwerk uit Hongarije en Duitsland. De rechter refereerde bij de uitspraak aan de vuurwerkramp in Enschede.

De rechtbank rekent het de mannen zwaar aan dat zij het vuurwerk op een bedrijventerrein in de nabijheid van een gasstation hadden opgeslagen. 'Een volstrekt ongeschikte en onveilige plek', aldus de rechtbank.

In 2010 werden de vier mannen uit Veldhoven, Helmond, Heerlen en Onderbanken gearresteerd en een aantal weken vastgezet. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) importeerden de verdachten illegaal vuurwerk vanuit Hongarije en Duitsland naar België. Daar werd het opgeslagen en doorverkocht. 

De rechtbank in Den Bosch spreekt over zwaar vuurwerk waarmee de verdachten groot risico hebben genomen zonder de medeweten van onder meer de lokale overheid. 'Het betrof hier onder meer vuurwerk van de zwaarste categorie, dat massa-explosief kan reageren, zoals dat bijvoorbeeld bij de vuurwerkramp in Enschede het geval was. De verdachten namen hiermee zeer grote risico’s voor (de levens van) anderen', aldus de rechtbank.

Waarom het zo lang heeft geduurd voordat de zaak is voorgelegd aan de rechtbank is onduidelijk. Zeker één van de verdachten heeft al hoger beroep aangetekend.