Jarenlange celstraf voor bezit 225.000 xtc-pillen en chemicaliën

Jarenlange celstraf voor bezit 225.000 xtc-pillen en chemicaliën

De rechtbank in Den Bosch heeft maandag een 42-jarige man veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan zestien maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zich laten behandelen aan zijn psychische problemen. De man sloeg 225.000 xtc-pillen en grondstoffen voor de productie van harddrugs op. Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel tegen de man geëist.

(Beeld uit archief)

De politie trof de 225.000 xtc-pillen en grondstoffen (waaronder 180 liter methanol, 450 kilo citroenzuur en 13 liter fosforzuur) aan bij een inval in oktober 2023 bij een bedrijf in Eindhoven waar de verdachte destijds werkte. Volgens hem bewaarde hij die pillen voor een crimineel contact en kreeg hij daar 1.000 euro voor.

Eerder veroordeeld

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat er sprake is van een grote hoeveelheid xtc-pillen en grondstoffen en dat de verdachte eerder voor soortgelijke drugsdelicten is veroordeeld. Ook weegt mee dat de verdachte zichzelf, twee dagen na de politieinval, op het bureau meldde en een bekennende verklaring aflegde.

Persoonlijkheidsstoornis

Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat hij een kwetsbaar persoon is. Volgens een psycholoog heeft de man een persoonlijkheidsstoornis met borderline en antisociale persoonlijkheidstrekken. Verder heeft de rechtbank er oog voor dat de verdachte als ex-gedetineerde moeilijk op legale wijze rond kon komen en klem zat in het criminele milieu.

Naast de celstraf en bijzondere voorwaarden, zoals een ambulante behandeling en begeleiding, moet de verdachte ook nog een gevangenisstraf uitzitten van 852 dagen van een voorwaardelijke invrijheidstelling van een eerdere veroordeling.