Jarenlange celstraffen voor Amsterdamse ‘witwasfamilie’

Jarenlange celstraffen voor Amsterdamse ‘witwasfamilie’

De rechtbank in Amsterdam heeft leden van de Amsterdamse ‘witwasfamilie’ Basnoe veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Imranalie Basnoe kreeg zes jaar voor witwassen, ondergronds bankieren en deelname aan een criminele organisatie. Dat meldt Het Parool dinsdagmiddag.

Beeld: de reiswinkel in de Amsterdamse Pijp, die diende als een dekmantel voor het ondergronds bankieren van de familie Basnoe.

Cel

De rechtbank veroordeelt drie andere leden van de Surinaamse familie tot straffen van vier jaar, 44 maanden en 40 maanden cel. De rechtbank acht bewezen, schrijft Het Parool, dat de hoofdverdachte ‘Bassie’ Basnoe (56) ongeveer 1,3 miljoen euro heeft witgewassen, net als meerdere merkhorloges en twee auto’s.

Hij leidde een criminele organisatie die er volgens de rechtbank een gewoonte maakte van het witwassen van een bedrag van in totaal bijna 96 miljoen euro, en het bankieren zonder dat men daar een vergunning voor had.

Afspraken

Zoals in steeds meer zaken gebruikelijk, zijn er met de hoofdverdachten door het OM procesafspraken gemaakt, die de rechtbank in dit geval ook volgde. In ruil voor een derde vermindering van de strafeisen legden de verdachten zich neer bij de bewijzen in het dossier.

Straffen

De veroordeelde verdachten zitten hun straffen direct uit, en leveren een fortuin aan geld en spullen in, aldus de krant. De familie vormde van 2018 tot 2022 een criminele organisatie die ondergronds bankierde voor de onderwereld. In totaal zou meer dan 95 miljoen zijn witgewassen, voor criminele klanten uit Dubai, Suriname, Ecuador, Colombia en Mexico.

Ze opereerden vanuit winkels in Amsterdam, met een hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost, aldus de krant.