Jason Halman vrij na moord op broer

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet af van verdere vervolging van de 22-jarige Jason Halman. Hij is donderdag door de rechtbank op vrije voeten gesteld. Jason heeft in november 2011 zijn broer Gregory Halman (foto) doodgestoken. De twee broers zijn bekende honkballers en woonden ten tijde van de moord bij elkaar in huis in Rotterdam. Jason heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn broer.

 

Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft Jason de moord gepleegd terwijl hij in een psychose was. Zijn blowgedrag zou daar een aandeel in hebben gespeeld, maar is niet de enige oorzaak van de psychose.

Het OM pleitte donderdag dat Jason wel de moord heeft gepleegd, maar dat het hem niet aangerekend kan worden omdat hij in een psychose was. Zij volgt daarmee het advies op van het PBC. Omdat hij nu niet verder strafrechtelijk vervolgd wordt, kan de rechtbank ook geen tbs opleggen. Jason zegt wel open te staan voor behandeling via de reclassering.

Jason zou zijn broer hebben doodgestoken na een ruzie over de muziek die te hard stond. Op 30 augustus doet de rechtbank definitief uitspraak in deze zaak, maar Jason is dus al vrij. 

Lees ook:

Ruzietje over muziek leidde tot dood

Major League honkballer doodgestoken