Jasper S. achtervolgde Marianne Vaatstra

Jasper S. heeft gezien dat Marianne Vaatstra afscheid nam van de twee vrienden met wie ze uit was gegaan en alleen verder fietste naar huis. Hij is vervolgens omgekeerd en heeft haar achtervolgd. Dat schrijft De Volkskrant vandaag, op basis van informatie uit de politieverhoren. Aanstaande woensdag zal Jasper S. voor de rechter in Leeuwarden verschijnen, bij een pro-forma zitting.

 

De vermoedelijke moordenaar van Marianne Vaatstra was in de nacht na Koninginnedag 1999 een fietstocht gaan maken. Hij deed dat wel vaker ‘als het onrustig werd in zijn hoofd’. Soms fietste hij zelf 36 kilometer naar de stad Groningen, waar hij dan prostituees bezocht, schrijft de Volkskrant. De keer dat hij joyridend werd aangehouden in een gestolen auto, was hij ook op weg naar Groningen.

In de nacht van 1 mei 1999 werd zijn aandacht getrokken door een blond, 16-jarig meisje, dat over de verlaten weg naar Zwaagwesteinde alleen verder fietste. Jasper S. besloot om te keren en haar te achtervolgen. Even verderop dwong hij haar van de fiets af te stappen onder bedreiging van een mes. In het weiland naast het fietspad verkrachtte en vermoordde hij haar. Na 13 jaar werd deze cold case eindelijk opgelost door een grootschalig DNA-bevolkingsonderzoek.

Pro Forma

Aanstaande woensdag moet Jasper S. voor de rechter verschijnen in een zgn. pro forma-zitting. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld, maar Justitie en Japser’s advocaat Jan Vlug kunnen dan nadere onderzoekswensen kenbaar maken. Ook zal er een stand van zaken in het onderzoek worden gegeven.

Crimesite zal met beeld en geluid aanwezig zijn om uitgebreid verslag te doen van de zitting in Leeuwarden.