‘Daarom heb ik het gedaan’

Hoe wil het Openbaar Ministerie bewijzen dat Holleeder de moord op zijn oude kompaan Endstra uitlokte? De officieren van justitie legden vrijdag drie motieven voor en vele uitspraken van getuigen: ‘het was hij of ik’.

Door @Wim van de Pol

De officieren van justitie Lars Stempher en Sabine Tammes gaven vrijdag een uitgebreid exposé over de twee nieuwe moordzaken op de dagvaarding-Holleeder: Cor van Hout (2003) en Willem Endstra (2004). Veel tijd ging heen met de kale feiten over de schietpartijen maar daarin was geen Holleeder te bekennen. Toen kwamen de motieven aan de orde die Holleeder zou hebben gehad om Endstra te doden.

Geldgebrek

Endstra kon de afpersingen op zeker moment niet meer betalen en werd daardoor een bedreiging. Als hij eenmaal “leeg” was dan had Endstra geen andere optie dan naar de politie lopen, zo is de redenering. Het OM verwees naar de bewering van Endstra dat hij een pistool dat hij in zijn buik kreeg ten kantore van Bram Moszkowicz omdat hij niet betaalde. En dat Endstra herhaaldelijk klaagde dat hij niet meer kon betalen. Maar, dergelijke omstandigheden alleen leveren nog geen bewijs. Bovendien: Endstra betaalde ook aan Mieremet, en wie weet aan wie nog meer.

Angst

Een ander motief is dat Endstra in het geheim met de politie sprak en dat Holleeder daarvan op de hoogte raakte. Holleeder vroeg aan zijn zus Astrid (tevens advocaat) wat de bewijswaarde zou zijn van een verklaring van iemand die dood was. Astrid:

Dat was voor de dood van Endstra. Willem had mij toen al verteld dat Endstra met de politie sprak.

Astrid Holleeder zegt twee jaren in grote angst te hebben geleefd.

Dat zijn twee hele lange jaren. Als je soms drie keer per dag naar iemand toe moet waarvan je weet dat hij in staat is om mensen om te leggen. Waarvan je weet als je met de politie praat dat het einde verhaal is, omdat het met Thomas (van der Bijl) zo was en dat het met Endstra zo was. Dus je weet het. Je weet dat hij het gedaan heeft.

Zo zijn er meer voorbeelden. De overtuiging van Astrid, Sonja en Sandra dat Holleeder Endstra (of anderen) heeft gedaan is er. Het Openbaar Ministerie hoopt dat dit ook bewijs tegen Holleeder zal vormen.

Daarom heb ik het gedaan

Het derde motief is dat Endstra op zeker moment zelf Holleeder wilde laten vermoorden en Holleeder ook daar achter kwam. Een voorbeeld van wat hij volgens Astrid Holleeder zei:

En hij mag niet meer betalen, hij moet niet denken dat hij mij kan laten vermoorden, want ik ben toch altijd sneller dan hij, hij gaat eraan, het is genoeg nu.

Een door Astrid Holleeder opgenomen gesprek gaat zo:

Willem: laat ik je dit zeggen hè

Astrid: nee

Willem (fluistert): Endstra heb me ook willen pikken, daarom

Astrid: ja weet ik, precies hetzelfde…

Willem: luister (fluistert) daarom heb ik het gedaan.

Ook zou Holleeder tegen Astrid hebben gezegd: ‘het was hij of ik’.

Donald

Ook vertelde Astrid Holleeder dat zij en Willem moesten lachen toen de suggestie in het nieuws kwam dat Donald G. opdracht voor Endstra had gegeven:

Hij en ik keken elkaar aan en lachen. Omdat we weten dat hij de opdrachtgever is. niet Donald G., van Endstra.

De bedreigde getuige Hidir K. legt in zijn verklaringen de link tussen de schutters en Willem Holleeder.

Zie ook:

Gezusters Holleeder waren witwasverdachte

Holleeder wil best zijn verhaal vertellen (VIDEO)

OM stookt vuurtje tegen Holleeder verder op (UPDATE)

Advocaat: ‘justitie betaalt voor verklaringen’

‘OM-top moet vertellen over kroongetuige-deal’ (UPDATE)

Hidir K. belastend voor Holleeder en Soerel

Alle berichten over Holleeder.