Ros: ‘Je zus en je moeder gaan er ook aan’

Kroongetuige Fred Ros heeft dertig jaar gekregen voor onder andere zijn rol bij de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl (foto), de bloedgabber van Cor van Hout. Hieronder een reconstructie van de betrokkenheid van Ros bij de liquidatie van Van der Bijl.

Door @Timo van der Eng

Amsterdam-West, donderdag 20 april 2006, ongeveer 08:25 uur. Op een bankje zitten twee donkere jongens, de twintigers Dwight S. en Remy H. De twee zijn bloednerveus en praten op een ruzieachtige toon met elkaar. Remy kan zijn trillende handen niet stilhouden. Om 08:30 uur staan ze op en lopen eerst een blokje om, dan gaat het naar Café De Hallen, op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan.

Nilfisk

Dwight S. doet de deur van het café open en ziet een gezette, kalende man die aan het stofzuigen is. Hij trekt zijn Ruger P95 en schiet zeven keer. Thomas van der Bijl, net vijftig geworden, wordt geraakt in borst, rug en hoofd en valt voorover, half over zijn Nilfisk stofzuiger. Dwight S. en Remy H. zijn geen professionele moordenaars. S. sjouwt iedere dag met snijbloemen op de veiling van Aalsmeer. H. werkt in een verpleegtehuis. Geen wonder dat ze na de liquidatie de ene domme fout na de andere maken.

Kapster

De twee worden daarom al snel gepakt. Na een paar maanden slaan ze door. Dwight S. bekent niet alleen betrokkenheid bij de moord, hij wijst ook de opdrachtgever aan: Fred Ros. Hij had Ros leren kennen, omdat deze een tijdje een relatie had gehad met zijn zus Mireille die kapster was in de PI in Scheveningen waar de oud-voetballer toentertijd gedetineerd was.

Wiet

Dwight en Remy hoopten via Ros wat te kunnen bijverdienen met de handel in wiet. Nadat de drie elkaar een paar keer hebben ontmoet, deed Ros de twee echter een geheel ander aanbod. Ze konden 60.000,- euro en een leaseauto verdienen als ze iemand zouden opruimen: ‘Een vadsige man, met een raar loopje. Hij is ongeveer even groot als jij,’ zegt Ros tegen Dwight.

Mislukte pogingen

Dwight en Remy zwichten voor het grote geld; ze nemen de opdracht aan. Maar na twee mislukte pogingen (de eerste keer komt Van der Bijl niet opdagen en de tweede keer durven ze gewoonweg niet) melden ze Ros dat ze toch maar van het plan afzien. Die pikt de werkweigering van de twee twintigers niet en dreigt hen te zullen doodschieten. ‘En dan gaan je zus en je moeder er ook aan,’ zo voegt hij Dwight toe. De twee voeren daarop alsnog het plan uit.

Blunder

De inzet van de ‘kamikazes’ Dwight S. en Remy H. is een grote blunder van Fred Ros – die de premie van 60.000,- overigens nooit aan hen heeft betaald. Mede door de knulligheid en de bekentenis van de amateurs worden Ros zelf en Jesse R. opgepakt. Er was kennelijk haast geboden bij de liquidatie van Van der Bijl: hij moest dood en snel ook. Omdat hij belastende verklaringen over Willem Holleeder wilde afleggen bij de rechter-commissaris, zo gaat het gerucht in de onderwereld. Maar dat krijgt de politie niet bevestigd. Holleeder heeft nooit terechtgestaan voor de moord op Thomas van der Bijl. Dat zal nu wel gaan gebeuren, nu Ros aan het verklaren is geslagen.

Eerdere pogingen

Dwight S. en Remy H. waren niet de eersten die door Ros waren gevraagd voor de liquidatie van Van der Bijl. Ook Alex de B. en het duo Jesse Remmers en Peter La Serpe waren door Ros benaderd (morgen meer over waarom zij er niet in slaagden de liquidatie uit te voeren en de rol van Fred Ros hierin).

Lees meer over de liquidatie van Thomas van der Bijl in het boek De Liquidatie Dossiers. Hierin staan onder andere de originele verhoren van Remy H. en Dwight S.