Bruce Willis en de barbecue-moord

De dubbele moord bij de Ouderkerker Plas op twee Joegoslaven in 1993 is in de wandeling “barbecue-moord” gaan heten. De slachtoffers zijn doodgeschoten en daarna overgoten met benzine en in brand gestoken. De nieuwe getuige Harry W. zegt dat hij in het midden van de jaren negentig met verdachte “Moppie” R. en Henk Rommy in de auto zat op de A2. ‘Hier gaat Moppie graag barbecuen’, zou Rommy ter hoogte van Ouderkerk hebben opgemerkt.

  “Moppie” heeft die Joego’s gedaan, bedoelde Henk. Aldus getuige W.

Op de zitting van het Passage-proces van maandag bleek Jesse R. één en ander op een rijtje te hebben gezet over barbecue-moorden.

‘De naam barbecue-moorden is afgeleid van een speelfim’, zei R. ‘Kent u Bruce Willis? Of heeft u de speelfim The Whole Nine Yards gezien?’, vroeg R. aan de getuige W.

Die dacht van wel, want hij keek nogal veel films, maar deze ene film wist hij even niet voor zich te halen.   

In deze comedy komt een moord voor. Het slachtoffer wordt afgeschoten, in een auto geplaatst en in brand gestoken. De moordenaar wil grappig doen en noemt deze moord ‘een barbecue’, zo legde Jesse R. uit aan de rechtbank. R. zegt zeker te weten dat deze moord daarom de ‘barbecue-moord’ is gaan heten, bij de politie.

‘Deze film is uit 2000’, zei R. ‘Mogelijk heeft La S. de term gebruikt in 2003 of 2006 is gesprekken met de politie. In de media is die term vanaf 2007 gebruikt.’

R. wilde maar zeggen: Henk Rommy kan de term barbecue nooit gezegd hebben in die auto met Moppie R. en Harry W. want toen was het nog maar halverwege de jaren negentig.

R.: ‘Wat ik bedoel is dat de getuige de term barbecue óf uit de media óf van CIE-rechercheurs heeft overgenomen.’

Nou ja, of Rommy en Moppie hadden de term barbecue-moord al eerder uitgevonden. Kan.

Harry W.: een ‘innige band’ met Rommy 

‘Rommy gaf opdracht dubbele moord Antwerpen’