Jesse R. wil vervolging Mohammed B.

Jesse R., verdachte in het grote liquidatieproces Passage, wil alsnog dat Mohammed B. wordt vervolgd vanwege de vechtpartij in mei vorig jaar in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. B., tot levenslang veroordeeld voor de moord op Theo van Gogh, zou Jesse R. tijdens het luchten hebben mishandeld, maar de zaak werd toentertijd geseponeerd door het Openbaar Ministerie. De advocaat van R. heeft nu aangegeven dat ze alsnog willen dat B. vervolgd wordt voor de vechtpartij.

Mohammed B. zou Jesse R. op 27 mei 2011 op de luchtplaats hebben aangevallen. Dat maakte Vrij Nederland later bekend. Zij waren in het bezit van stukken waaruit dat zou blijken. B. zou zich volgens slachtoffer R. al geruime tijd hebben voorbereid op de aanval. Op de dag van de vechtpartij droeg hij bergschoenen en hij volgde al langer bokstrainingen.

Advocate Hettie Cremers heeft namens Jessy R. in oktober vorig jaar bij de politie Brabant-Noord aangifte van poging tot moord gedaan. Volgens Jessy R. heeft Mohammed B. gezegd: ‘Dit wordt mijn maand, ik ga een PIW’er (cipier, red.) of een medegedetineerde vermoorden,’ zou de moordenaar van Van Gogh hebben gezegd. En: ‘Ik ga Ali A. (net als Jessy R. verdachte in het grote liquidatieproces, maar inmiddels uit voorlopige hechtenis, red.) vermoorden want hij is een slechte moslim, of Jessy R. want die is boeddhist en doet toch niets terug.’

Een derde gedetineerde, Erik Jan Q., kwam tussen beiden en hield ze uit elkaar. Q. is pas geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10,5 jaar wegens het voorbereiden van aanslagen in Nederland.

Lees ook:

Mohammed B. vloog Jesse R. aan