Jesse R. ziet de bui al hangen

Jesse R. lijkt over de komst van de nieuwe getuige Peerke S. niet helemaal relaxed te zijn. Hij verwoorde het ongemak afgelopen dinsdag. Hij zei plotseling er rekening mee te houden dat het Openbaar Ministerie hem ook nog voor de moord op Gerrie Bethlehem wil gaan vervolgen. Hij ziet de bui al hangen: het OM laat La S. met rust over Bethlehem maar door alle nieuwe feiten over de Bethlehem-moord, zoals nu weer Peerke S., raakt hij steeds meer in beeld. En hij is al zo verdacht in een rijtje liquidatiezaken.

In de verhalen van Robbie de W. en Peerke S. komt hij steeds naar voren als aanwezige in de loods waar Bethlehem is doodgeschoten. De W. zegt zich te herinneren zich dat hij ervan uitging dat of La S. of Richard Ebeli voor de moord verantwoordelijk was, ‘en misschien Jesse R.’

En in het verhaal dat R. er voor de rechtbank zelf over vertelde staat hij er toch ook vlakbij. Zij het met, naar eigen zeggen, slechts ‘vredige bedoelingen’.

Jesse R. denkt misschien: straks vindt het Openbaar Ministerie dat Jesse R. Bethlehem heeft vermoord.

Misschien om nogmaals zijn marginale rol bij het fatale gebeuren in de loods te benadrukken kroop hij dinsdag nog maar eens op de praatstoel. Ten eerste zou de afspraak met Peerke S. niet door hem zijn gemaakt, zoals S. vertelde, maar door Richard Ebeli.

De afspraak bij AC-Lage Weide was ook niet op de avond van de moord, maar twee dagen nadien. R. had die twee dagen niet geslapen omdat: ‘het incident had me aangegrepen’.

Toen hij die avond naar AC-restaurant Lage Weide reed vanuit Vinkeveen, kwamen volgens hem La S. en Ebeli terug van het schoonmaken van de loods in IJsselstein. Jesse R. wilde de sleutel terughebben en zich ervan vergewissen dat de boel schoon was. Er zou een aannemer aan het werk moeten.

Ja hoor, gingen La S. en Ebeli: ze hadden netjes alle hulzen opgeraapt en de grond was ook mooi schoon.

‘Er zitten alleen nog wat bloedspatten op de muur’, had Peter la S. grappenderwijs opgemerkt, zo zei Jesse R. dinsdag tegen de rechtbank.

Tijdens de wandeling met S. onder het viaduct bij Lage Weide voerden La S. en Ebeli het hoogste woord. Zei Jesse R. Hij had niet zo veel te vertellen door al dat slaapgebrek. Wazig was hij geweest. Hij verkeerde ‘in een soort trance’.