Jeu R. in beroep tegen 25 jaar cel

De 50-jarige Jeu R. uit Echt gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot 25 jaar cel voor vier moordpogingen en het bezit van grote hoeveelheden wapens en munitie. Dat heeft de rechtbank Limburg woensdag bevestigd volgens De Limburger.

Jan S.

Jeu R. wordt als de dader gezien van de mislukte aanslagen in 2014 en 2016 op Jan S. uit Ohé en Laak. Hij schoot daarbij beide keren op de auto waarin S. zat. Bij de tweede aanslag zaten ook zijn vrouw en zoontje in de auto. Jan S. raakte toen zwaargewond aan beide benen en liep ernstig en blijvend letsel op aan zijn knieën.

Het Openbaar Ministerie eiste eind juni 26 jaar en acht maanden celstraf tegen Jeu R. Eind juli veroordeelde de rechtbank in Maastricht hem tot 25 jaar cel. Ook moet R. aan het slachtoffer ruim 92.000 euro schadevergoeding betalen.

ʻGewetenloze man’

De rechtbank baseerde zijn uitspraak op afgeluisterde gesprekken in het moordonderzoek naar Sven Prins uit Brunssum. Jeu R. had contacten met de moordenaars van Prins. De rechters noemden in hun vonnis R. een gewetenloze man, die beschikte over een grote voorraad gevaarlijke wapens, munitie en explosieven. Dat hij zag dat Jan S. met zijn vrouw en zoontje in de auto zat, maar ondanks dat toch de moordaanslag pleegde, wordt hem zwaar aangerekend.

Hoger beroep

Opvallend is dat Jeu R. nooit is verschenen op een openbare zitting over de moordpogingen. De vraag is of hij dat over ongeveer drie maanden, als het hoger beroep voor het eerst op de planning staat, wel zal doen.