Zes jeugdgevangenissen kunnen dicht

Het kabinet Rutte wil jeugdcriminaliteit keihard aanpakken maar verwacht kennelijk op dit moment nog geen grote gevolgen daarvan voor de gevangenispopulatie. Staatssecretaris Fred Teeven heeft besloten tijdelijk zes jeugdgevangenissen te sluiten omdat er nu te weinig jongeren zijn om op te sluiten. Door de sluiting komen 1100 banen te vervallen. Er blijven nu nog 11 jeugdgevangenissen open met 800 plaatsen. Een oorzaak van de verminderde bevolking van jeugdgevangenissen is dat er meer jongeren naar de gesloten jeugdzorg zijn gegaan maar, zo schrijft Teeven, er is de afgelopen jaren ook te weinig opgesloten en zijn er relatief veel taakstraffen uitgedeeld.

Teeven ziet ook minder aandacht voor de aanpak van jeugdcriminaliteit in de afgelopen jaren. Hij voegt eraan toe dat de gevangenissen snel weer open kunnen als de harde aanpak van jonge boeven dat noodzakelijk maakt. Eén van de te sluiten inrichtingen is de Doggershoek in Den Helder.

Opvallend is dat Teeven zich als kamerlid hard maakte voor het openhouden van jeugdgevangenissen. Een meerderheid in de kamer hield de afgelopen kabinetsperiode sluiting van drie jeugdgevangenissen tegen.