Jeugdzorg ingezet in strijd tegen zware criminelen

De Amsterdamse recherche en justitie gebruiken Bureau Jeugdzorg  om binnen te komen bij gezinnen van zware criminelen met kinderen. Een vaste contactpersoon van Jeugdzorg werkt sinds anderhalf jaar samen met de afdeling Zware Criminaliteit. Bedoeling is de veiligheid van de kinderen te waarborgen en ze zonodig uit huis te plaatsen.

Dat schrijft Het Parool vandaag.

Volgens de krant kunnen kinderen getraumatiseerd raken als er een aanslag wordt gepleegd op hun huis of hun criminele ouders. Zo werd twee jaar geleden de crimineel Aytas Göraler geliquideerd voor de ogen van zijn dochtertje van acht jaar en zijn vrouw. Hij had zijn zoontje van nog geen anderhalf jaar op zijn arm. Ruim een jaar geleden werd Luana Luz Xavier in het bijzijn van haar tienerdochter en zoontje doodgeschoten in Amstelveen.

De zorginstanties proberen kinderen ook bij te brengen dat het wereldje waren ze leven niet normaal is. “Hun moeders kopen voor duizenden euro’s babykleding en peuterkleren in de P.C. Hooftstraat. Die kinderen gaan dat gewoon vinden. Ze zien niet anders dan die extreme geldsmijterij. We zouden moeten voorkomen dat kinderen zo verknipt opgroeien.” Aldus een teamleider in Het Parool.