Jihadist om geweldsmisdrijf aangehouden

Maandag heeft een arrestatieteam in Maastricht jihadist Mohammed G. uit zijn Maastrichtse flat gehaald. Daarbij is door het een granaat gegooid. Volgens De Telegraaf is aangehouden vanwege ’een ernstig geweldsmisdrijf’.

Kalifaat

G. is een Nederlander van Iraakse komaf. De AIVD hield hem al geruime tijd in de gaten, en waarschijnlijk afgeluisterd met microfoons. Hij verbleef in in een flat van het Leger des Heils in Maastricht nadat hij in oktober vrij was gekomen na een veroordeling tot drie jaar en tbs met voorwaarden omdat hij wilde uitreizen naar het kalifaat.

Afscheidsbrieven

In 2012 is hij al eens aangehouden toen bij hem thuis een kruisboog, een zwaard, messen, afscheidsbrieven, volgepakte rugzakken en extreem-islamitische boeken werden gevonden. Hij deed verschillende pogingen om uit te reizen naar Syrië of Irak. Zijn laatste veroordeling dateert van augustus 2016, toen G. drie jaar cel en tbs kreeg omdat hij wilde uitreizen naar het kalifaat. Hij werd ingeschat als psychotisch, ontoerekeningsvatbaar en gevaarlijk. Ook zou hij een wapenhandelaar hebben benaderd voor een automatisch geweer.

Wat precies de huidige verdenking is heeft justitie niet gemeld aan De Telegraaf.