De vechtpartij op het Rembrandtplein

Nadat er in juli 2005 CIE-informatie was binnengekomen dat onder meer Ziya G. in opdracht van Willem Holleeder de liquidatie van Willem Endstra had uitgevoerd kon deze G. niet worden gevonden. Op 27 september 2005 deed de politie een inval in de laatst bekende verblijfplaats van G., in een woning in Alkmaar. Bij de zoeking werden patronen gevonden van het type 9mm kort, het soort munitie dat Willem Endstra heeft gedood.

Aan de voordeur van de woning hing een notitie van een deurwaarderskantoor met de aankondiging van een openbare verkoop van de spullen van G. 

Als de recherche bij het deurwaarderskantoor vragen stelt over het schuldendossier van G. blijkt dat hij nog een schuld heeft van 3500 euro. Een deel van zijn schuld was afbetaald door een man die zich telefonisch uitgaf voor de broer van G. Maar als het telefoonnummer wordt nagetrokken komt er een heel andere naam in beeld.

Het is een man van Surinaamse komaf die bij de politie in Amsterdam bekend staat als Amsterdamse Beroepscrimineel, Patrick R. De recherche duikt de archieven in en ontdekt dat R. in oktober 2004 is aangehouden in zijn auto terwijl hij een Glock in zijn broeksband had. Er is toen ook een zoeking geweest in zijn huis. Als de rechercheurs die map doorbladeren ontdekken ze bonnen van money transfers naar Turkije: R. heeft aan Genc – die kennelijk in Turkije zat – 1500 euro overgemaakt. En hij ook een BMW overgeschreven op naam van G.

In 2006 is er een vechtpartij bij club Escape op het Amsterdamse Rembrandtsplein. Het is een doorbraak. Een groepje van vijf mannen wordt ingesloten. Bij de politie meldt zich Ziya G. die de sleutel van de auto van de mannen wil hebben. Dat was onverstandig van hem: in de auto vindt de politie een vuurwapen en de naam Ziya G. komt later bij het rechercheteam terecht. Eén van de verdachten is Ozgür C. wiens dna dan blijkt te matchen met dna in de Mercedes Vito-bus. Later koppelt het onderzoeksteam G. aan Ozgür C.  

Patrick R. blijkt telefonische contacten met de verdachte Ali N. te hebben gehad. N. zou samen met Ozgür C. op de uitkijk hebben gestaan, voorafgaand aan de moord. Deze twee zouden volgens een getuige op de dag van de moord door Ziya G. zijn opgehaald. ’s Middags bij terugkomst waren C. en N. opgewonden en keken steeds naar nieuwsuitzendingen over de moord op Endstra.

Het is een opvallende samenhang, vindt de politie.

Lees meer over de Endstra-moord in het boek De Liquidatie Dossiers.

(wordt vervolgd)

Zie ook:

De voortvluchtige verdachte 

Endstra-onderzoek in mei klaar 

Opvallende contacten, geen bewijs