Advocaat wil zwaardere strafeis Joran UPDATE

De advocaat van de familie van het in 2010 vermoorde meisje Stephany Flores (23) heeft vandaag protest aangetekend tegen de eis van dertig jaar cel voor de verdachte Joran van der Sloot. In een zitting van de rechtbank in Lima verzocht advocaat Edwar Álvarez de rechtbank de eis terug te verwijzen naar de Openbaar Aanklager. Dat kan de voortgang in de zaak met vijfien dagen vertragen. De ouders van Flores willen per se dat Van der Sloot levenslange gevangenisstraf krijgt.

Anders dan in Nederland is de familie van het slachtoffer in Peru bij een moordzaak deelnemer aan het proces.    

De Openbaar Aanklager heeft bij de rechtbank een strafeis neergelegd van dertig jaar voor gekwalificeerde doodslag en diefstal. Advocaat Álvarez: ‘De omstandigheden komen meer overeen met het misdrijf “roof met de dood als gevolg”.’ Op dat misdrijf staat in Peru een levenslange gevangenisstraf, voor alleen moord is het Peru niet mogelijk levenslang te krijgen.

Álvarez zegt dat het mogelijk is dat de rechtbank het delict anders ziet dan de Openbaar Aanklager en de zaak terugverwijst. De rechtbank moet binnen een termijn van 15 dagen hierover besluiten.

Als de rechtbank de zaak niet terugverwijst dan wordt de openbare zitting gewoon voortgezet.

In de aanklacht met de eis die de aanklager op tafel heeft gelegd staat niet beschreven wat het motief van de doodslag zou zijn geweest. Er staat ook niets in over het forensisch onderzoek naar de laptop van Van der Sloot.

Uit dat onderzoek blijkt dat Van der Sloot in de middag een zoekslag maakte op internet naar Natalee Holloway, en niet in de nacht van de dood van Flores. Dat zou niet overeenstemmen met de verklaring van Van der Sloot dat hij woest werd en haar begon te slaan nadat hij ontdekte dat Flores op de laptop informatie over Holloway zocht, aldus de advocaat van de familie Flores.

Het onderzoek zou uitwijzen dat Van der Sloot naar deze informatie zocht tussen 13.25 en 18.45 op 29 mei 2010, in de middag voorafgaande aan de vroege ochtend van 30 mei, toen Flores werd gedood.

In de aanklacht van de aanklager staat volgens de advocaat ook niets over de vermoede betrokkenheid van Van der Sloot bij de verdwijning van Natalee Holloway. De aanklager schrijft dat Van der Sloot geen enkel strafrechterlijk antecedent heeft, zegt de advocaat, en dat werkt dus verlichtend op een eventuele strafmaat voor Van der Sloot.

Als de zaak teruggaat naar de Openbaar Aanklager dan is het de vraag of het proces nog dit jaar begint. Waarschijnlijk gaat die verlengng van het vooarrest aanvragen voor Van der Sloot want in december zijn de 18 maanden verstreken dat iemand Peru in voorarrest mag zitten.

Joran van der Sloot was zelf niet aanwezig zijn op de zitting.

Zie El Comercio.