Joca in hoger beroep veroordeeld

Sreten Jocic is in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar cel voor betrokkenheid bij de moordaanslag op Goran Marjanovi?. Dat was hetzelfde als vorig jaar juni in eerste aanleg was opgelegd door de rechtbank. De liquidatie van Marjanovi? – alias Gokis Bombas – vond plaats in 1995 in Cafe Bambi in sportcentrum Olimp in Belgrado. Bij de aanslag kwam ook Marija ?or?evi?, de vriendin van Marjanovi?, om het leven en raakten drie mensen gewond. 

Volgens het gerechtshof in Belgrado heeft Jocic Miodrag Prodanovi? en Bojan Milosavljevi? ??opdracht gegeven om Marjanovi? te liquideren voor 50.000 duitse marken. Ook fourneerde hij een auto en twee Heckler & Koch pistolen.

Het bewijs in de zaak is vooral afkomstig van een kroongetuige die waarschijnlijk in een Nederlands getuigebeschermingsprogramma verblijft. De huidige staatssecretaris Fred Teeven heeft bij het tot stand komen van de deal een rol gespeeld.

De getuige treedt ook op in een rechtszaak over de moord op “Sergio” Miranovic die momenteel loopt in Den Haag. De kroongetuige beschuldigt de Montenegrijn Milos “Bato” P. van de moord op Miranovic in 2006. Bato is door de rechtbank veroordeeld tot 15 jaar cel, nu loopt nog zijn hoger beroep bij het hof in Den Haag.

Miranovic was een Servische Amsterdammer en een vriend van Jocic. De groep rond Bato werd gezien als bondgenoot van Willem Holleeder en een groep andere Nederlandse criminelen die een langlopend conflict met Sreten Jocic hebben.

De medeverdachten van “Joca Amsterdam” in de zaak van Goksi Bombas, Prodanovi? en Milosavljevi?, hebben ook allebei 15 jaar gevangenisstraf gekregen maar zij hebben die straf inmiddels uitgezeten. Jocic is pas in 2009 aangehouden. Hij woonde toen in het huis van de voormalige Servische president Slobodan Milosevic in Belgrado.

Overigens heeft Jocic tot op de dag van vandaag ontkend bij de liquidatie betrokken te zijn geweest. Momenteel staat Jocic terecht voor de rechtbank van Belgrado omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor de dubbele moord op een weekbladdirecteur en dienst collega, in Zagreb in 2008. In 2006 leverde Nederland Jocic uit aan Joegoslavië. Eenmaal daar betaalde hij een borgsom van 300.000 euro en was hij na een maand alweer vrij. Maar veertien dagen later werd hij echter alsnog vastgezet voor de dubbele moord in Zagreb.

Hier alle berichten over Jocic.

Met dank aan Sueme!.