‘Weten jullie wel wie ik ben?’

Sreten Jocic is afgelopen week tot zeven maanden gevangenisstraf veroordeeld. Dat heeft Jocic's vrouw Vera bevestigd aan de Nederlandse schrijver Devid Ilievski die dit jaar een boek over de Servische crimineel publiceerde. De Nederlandse Joegoslaaf heeft volgens de rechtbank zich in 2007 verzet tijdens een arrestatie in Belgrado. Jocic zit al vast in Belgrado. Hij zit een straf uit en staat terecht voor een tweevoudige moord. 

 

Toen Jocic in 2007 in een restaurant Belgrado zijn 45ste verjaardag vierde in een kleurrijk gezelschap met beroemdheden uit de Servische boven- en onderwereld viel de politie binnen. Alle aanwezigen moesten hun zakken legen en de agenten begeleidden de gasten naar hun auto omdat ook die onderzocht moesten worden.

Mercedes

Aangekomen bij de Mercedes van de woedende Jocic viel deze uit tegen de agenten. Volgens de rechtbank zei hij: 'Weten jullie wel wie ik ben? De hele wereld kent mij. Wat willen jullie nou stelletje mietjes? Wat zit je nou te kijken? Ik ben Jotsa. Heb je wel eens van mij gehoord? Ik neuk jullie in je mond.'

'Onrechtmatig'

Jocic heeft zijn verzet ontkend en ook ontkend dat hij deze woorden uitgesproken heeft. Volgens hem was er sprake van een ongerechtvaardigde provocatie van de politie en was de inval ook onrechtmatig. De verdenking was in ieder geval niet zo ernstig dat het heeft geleid tot een strafzaak anders dan de belediging. Na kort tijd op het bureau werd Jocic weer op vrije voeten gesteld. Hij is in de zaak in hoger beroep gegaan.

Heroïne

Jocic zat in Nederland vast op verdenking van de moorden op Sam Klepper en Jan Femer in 2000. Hij werd ook veroordeeld voor heroïnehandel, maar werd in 2006 uitgeleverd aan Servië voor een dubbele moord. Na drie maanden werd hij echter geschorst uit de hechtenis nadat een belangrijke getuige zijn verklaring bijstelde en hij 300.000 euro borg betaalde.

September

Op  27 april 2009 hielde de politie hem in Belgrado aan voor opdracht geven voor een tweevoudige moord in Kroatië op twee journalisten in 2008, ook met een bomaanslag. In die zaak is zijn voorlopige hechtenis opgeheven. De uitspraak is waarschijnlijk in september.

Spong

Jocic is wel in 2010 veroordeeld tot 11 jaar cel voor de dubbele moord in 1995. In die zaak loopt nog een beroep in Servië. De Nederlandse advocaat Gerard Spong bereidt in die zaak een procedure voor bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens omdat bij die veroordeling een kroongetuige de doorslag gaf. In Nederland heeft het gerechtshof de veroordeling van "Bato (Bata)" Petrovic wegens moord teruggedraaid, omdat de kroongetuige niet betrouwbaar zou zijn.