Teeven getuigt in Joegomoordzaak

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie moet in januari volgend jaar getuigen voor het gerechtshof in Den Haag in het hoger beroep van de Montenegrijn Milos “Bato” P. Deze Bato is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor de moord op Amsterdamse Joegoslaaf Srdjan Miranovic (foto) in Montenegro in 2006. Fred Teeven leidde toen als officier van justitie een onderzoek naar moorden in Joegoslavische kringen. Teeven heeft een getuigeverklaring in het dossier gebracht van een zekere Zoran Djordjevic, ex-politieman uit het voormalige Joegoslavië. Afgelopen week heeft het hof een verzoek van advocaat Inez Weski om Teeven te horen overgenomen. In de zaak spelen op de achtergrond namen van Willem Holleeder en Streten Jocic. De zaak Miranovic is de enige liquidatie waar Willem Holleeder officieel van wordt verdacht. Srdjan “Sergio” Miranovic (41) werd op 12 januari 2006 in Montenegro doodgeschoten terwijl hij in de auto met zijn zoontje in Nederland zat te bellen.

Volgens het Openbaar Minsterie heeft ene Luka B. zou de zaak in Montenegro geregeld in opdracht van ‘Paja’ M. en ‘Bato’ P. Willem Holleeder zou er ook achter zitten, denkt het OM.

In het strafdossier zit een telefoontap waarop één van de Joegoslaven zich dreigend uitlaat over Miranovic: ‘Een hond heeft gepraat, zodat zij hem eerder laten gaan enzo. Hij was hier in de gevangenis en zodoende heeft hij van alles en nog wat over mij verteld.’ Die ‘hond’ is Miranovic, volgens de Joegoslaaf verderop in het gesprek. ‘Die naam mag je gerust opschrijven.’ Miranovic zat in 2005 in Nederland vast.

Het Openbaar Minsterie ziet verder bewijs in het gegeven dat Luka B. in de dagen voor en na de moord gebeld heeft met Paja M. en met Holleeder. B. zou in een telefoongesprek na de moord ook hebben gesproken over ‘rode shampoo’. Paja, Bato en Holleeder zijn vaak genoemd als een hecht zakelijk gezelschap.

De getuigenverklaring van Zoran Djordjevic maakte de zaak sterker tegen Bato sterker en Teeven maakte een deal met deze getuige. Volgens de Servische krant Blic zit Zoran Djordjevic in een Nederlands getuigenbeschermingsprogramma.

Op de achtergrond van de zaak speelt Sreten Jocic (Joca). Jocic heeft volgens een Servische rechtbank in 1995 een liquidatie uit laten voeren op Goran Marjanovic, alias Goksi Bombas. Bij die gelegenheid werd de vriendin van Goksi Bombas Marija Djordjevic ook gedood. Joca is in die zaak in juli tot 15 jaar cel veroordeeld.

De doodgeschoten Miranovic was zwager van Jocic. Miranovic had een relatie met de ex-vrouw van de doodgeschoten ex-politieman Martin Hoogland, die gerekend werd tot de groep van Jocic.

Lees ook: Vrij Nederland over de moord op Miranovic.

Bato werd in 1998 bij het Amsterdamse Okura-hotel neergeschoten. Daarvoor is Erol M. deze zomer veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.