Bosnische coke-smokkel in Nederland

Tijdens een grote actie van de politie in Servië, Nederland, België, Bosnië, Montenegro en Kroatië is enkele weken geleden een reeks mensen opgepakt die op grote schaal cocaïne in Nederland en België zouden hebben ingevoerd. De verdachten zijn vooral Bosniërs, de hoofdverdachte Zoran Jovanovic (52) opereerde vanuit een appartement in Rotterdam.

 

De groep liet de drugs vanuit Nederland en België naar landen in Centraal en Oost-Europa vervoeren. Een gehuurd appartement in Rotterdam deed dienst als opslagplaats. In Montenegro werd Mirsad Halilovic (foto), alias de Kerstman aangehouden. Op zeven plaatsen zijn huiszoekingen gedaan. Dat schrijven media in de Bosnische Republiek.

Hells Angels

In Brcko en Doboj (Servisch Bosnië) zijn twee 'hooggeplaatste' leden van de Hells Angels opgepakt in verband met de zaak. Er werd meer dan een miljoen euro aan contanten in beslag genomen en werd een wietplantage van 1500 planten ontruimd. Het onderzoek "Ark van de RS (Republika Srspka) is begonnen in maart 2012.

Jovanovic werd verdacht van betrokkenheid bij de import van 200 kilo cocaïne in Antwerpen maar is daarvoor nooit vervolgd. 

Valse papieren

De groep beheerde zowel vrachtschepen als vrachtwagen bedrijven en werkte ook in Duitsland en Spanje. Afzetmarkt lag vooral in Duitsland, Hongarije, Kroatië en andere landen in Centraal Europa. De winsten zou de groep hebben geïnvesteerd in Bosnië, Servië en Kroatië, in vastgoed, kantoren, bedrijven, voertuigen en luxe goederen. Medewerkers van de groep beschikten over valse identiteitspapieren van verschillende landen.