‘JoeyAK moet vijf ton terugbetalen aan de staat’

‘JoeyAK moet vijf ton terugbetalen aan de staat’

De veroordeelde drugscrimineel Joël H., beter bekend als gangsterrapper JoeyAK, moet van de rechtbank vijf ton aan illegaal contant geld terugbetalen aan de staat. De politie vond grote hoeveelheden contanten bij hem thuis.

Contanten

Uit onderzoek van de politie naar de bankrekening en huiszoekingen bleek dat H. over een grote hoeveelheid contant geld beschikte. Volgens justitie verdiende hij een groot deel van dat geld bij de handel in cocaïne. Dat bericht de Amsterdamse nieuwszender AT5 woensdag.

Onderzoek

AK, voorman van rapformatie Zone 6 uit Amsterdam-Holendrecht, werd eerder veroordeeld voor het witwassen van twee ton. Maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou hij veel meer illegale inkomsten hebben gehad, ruim 800.000 euro. Het OM baseert dat op onderzoek naar de bankrekening en huiszoekingen waar onder andere kleding, kassabonnen en geld werd gevonden, tekent AT5 op.

Pakken geld

Het bewijs van justitie bestaat onder meer uit een video waarin een kind uit de directe omgeving van de rapper met pakken geld van in totaal 200.000 euro speelt. Ook chatberichten ondersteunen volgens het OM de handel in cocaïne.

Volgens AK’s advocaat Wouter de Zanger is er te weinig bewijs om te kunnen zeggen dat AK handelt in cocaïne. ‘Daarbij rekenen ze te weinig legale inkomsten voor optredens in binnen -en buitenland. Geld dat vaak contant werd afgerekend, niet alleen voor de optredens. Ook voor meet and greets met fans kreeg hij cash geld.’

Joël H. werd eerder veroordeeld tot 40 maanden cel voor de ontvoering en mishandeling van een vrouw. Die straf heeft hij uitgezeten. Daarna werd hij beschuldigd van de gijzeling van de rivaliserende rapper Kobus L. In maart volgt de uitspraak in die zaak.