Johan V. de Hakkelaar aangehouden

In Amsterdam is dinsdag Johan V. alias De Hakkelaar (58) aangehouden, op verdenking van witwassen, in een groot onderzoek van het zogeheten Combiteam van de FIOD en Nationale Recherche. Er zijn op acht plaatsen in Nederland invallen geweest. Dat meldt het Openbaar Ministerie. 

 

(foto archief)

Er is met name gezocht naar het vermogen van de voor hasjhandel veroordeelde drugshandelaar. Ook de zoon van V. is aangehouden.

Verder zijn een man van 59 en een vrouw van 56 in Amsterdam aangehouden. Door de rechercheurs is beslag gelegd op drie vuurwapens, 5000 xtc-pillen, een hoeveelheid MDMA en een tabletteermachine voor de productie van synthetische drugs. Ook is beslag gelegd op computers, administratie, mobiele telefoons, auto’s, een boot en een caravan.

Het Combiteam kreeg bijstand van duikers en advanced search teams van het ministerie van Defensie die zijn gespecialiseerd in onderzoek naar verborgen ruimtes. Er is gezocht bij twee bedrijven en op zes woonadressen in Hilversum, Medemblik, Bussum, Soest en Amsterdam. V. woonde jarenlang onder meer op en boot in de haven van Medemblik.

V. wordt verdacht van witwassen. Hij is in 1998 onherroepelijk veroordeeld voor grootschalige drugshandel. De Belastingdienst heeft een inschatting gemaakt van de hasjtransporten van V. en hem een naheffing van ruim 123 miljoen euro opgelegd. Vanaf maart 2000 is V. een jaar gegijzeld geweest, omdat hij weigerde inzage te geven in zijn inkomsten en vermogen. Bovendien betaalde hij zijn belastingschuld niet.

V. verdiende persoonlijk vele miljoenen aan de drugshandel. Hij staat niet ingeschreven in het bevolkingsregister, verblijft afwisselend op verschillende adressen en maakt gebruik van smartphones met encryptie. Legale inkomsten heeft hij niet. Toch doet hij grote uitgaven. Enkele jaren geleden vertelde V. aan de FIOD dat hij van plan was om straatmuzikant en kunstschilder te worden.

Vermoedelijk beschikt hij nog altijd over grote hoeveelheden geld. Het Combiteam onderzoekt informatie dat V. zijn drugsvermogen in binnen- en buitenland heeft ondergebracht in onroerend goed.

Het Combiteam is een samenwerkingsverband van de FIOD en de Nationale Recherche van het KLPD. Het team richt zich op de aanpak van criminele financiële dienstverleners. Het Combiteam doet daarnaast onderzoek naar criminelen die veel geld hebben verdiend en van wie het vermogen nauwelijks traceerbaar is door ingewikkelde financiële constructies. Het Combiteam wordt aangestuurd door het Landelijk Parket en het Functioneel Parket.

De regiopolitie leverde vandaag assistentie aan de aanhoudingen en doorzoekingen. Bij het woonwagenkamp in Hilversum was er ook bijstand van de mobiele eenheid. De advanced search teams van Defensie kunnen met geavanceerd gereedschap in de bodem en door muren kijken. Aan de zoekactie is vandaag deelgenomen door 260 opsporingsambtenaren en militairen.

Hakkelaar betaalde gewoon nooit