‘John B. regisseerde vergismoord op Tanja Gurskaja’

Dennis W. (38) uit Tegelen heeft onlangs bij de politie verklaard dat John B. uit Helden de opdracht heeft gegeven om zijn oud-zakenpartner Wilmo Rebel in Venlo te liquideren. Dat meldden bronnen aan De Limburger.

De rechtbank Limburg vindt de verklaring van D. blijkbaar zo belastend en geloofwaardig dat zij woensdag heeft besloten dat John B. zeker nog twee maanden vast moet blijven zitten. Dennis W. zou ook hebben verklaard over zijn rol en die van de Let Janis V. die destijds beiden op de plaats delict waren. De advocaten van betrokkenen en het Openbaar Ministerie wilden volgens de Limburgse krant niet reageren op deze nieuwe ontwikkelingen.

Per ongeluk vermoord

Bij een schietpartij op 25 oktober 2012 werd per ongeluk Tanja Gurskaja doodgeschoten en niet het beoogde doelwit, haar man Wilmo Rebel. De 39-jarige vrouw van Wit-Russische komaf werd voor haar woning in Venlo doodgeschoten toen ze haar hond uitliet.

Zeer belastende verklaring

De Limburger meldde onlangs dat de 57-jarige Heldenaar sinds 24 juli opnieuw vastzit omdat het onderzoeksteam een nieuwe, zeer belastende verklaring heeft over zijn rol bij de liquidatie. Nu blijkt dat die door medeverdachte Dennis W. is afgelegd. W. sprak in 2013 al met een geheim agent over een verklaring in de zaak Gurskaja. Hij zat toen vast in Letland voor een drugszaak. In ruil voor overplaatsing naar Nederland wilde hij zijn verhaal over de moord vertellen. De geheim agent kon in Letland niets voor hem betekenen. In 2015 belandde W. alsnog in een Nederlandse gevangenis. Daar hoorde hij dat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Gurskaja.

Opnieuw opgepakt

Politie en justitie zien John B. al jaren als de regisseur van de moord op Gurskaja. B. werd in mei 2013 op Schiphol voor het eerst aangehouden in de moordzaak. Hij stond toen op het punt om naar het buitenland te vertrekken. Daarna werd hij vrijgelaten omdat de officier van justitie volgens de rechtbank een fout zou hebben gemaakt. Op 24 juli 2018 werd B. alsnog met groot machtsvertoon door een arrestatieteam opgepakt.

Proces in oktober

Op 8 oktober begint het vierdaagse proces tegen Dennis W. en John B. De derde verdachte, de 41-jarige Let Janis V. zit vast in Letland. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het niet lukken om ook hem in het najaar in Nederland voor de rechter te krijgen. Hij zal wellicht later alsnog berecht worden.