John B. vrijuit door fout OM in moordzaak

Door een fout van het Openbaar Ministerie (OM) gaat John B., de vermoedelijke opdrachtgever van de moord op de Venlose Tanja Gurskaja, vrijuit. Dat heeft de rechtbank in Roermond woensdag bepaald. Het OM is niet-ontvankelijk verklaard omdat er twee belangrijke getuigen zijn gehoord zonder de rechtbank en de verdediging in te lichten.

John B. wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de moord op Tanja Gurskaja (39) in Venlo in oktober 2012. De Russische werd voor haar huis in Venlo doodgeschoten.

Een vrouw uit Letland zou op 7 november 2013 gehoord worden door de rechter-commissaris, maar twee dagen daarvoor is de vrouw "doorgezaagd" door rechercheurs van de politie. Zonder dat justitie de verdediging en de rechtbank daarvan op de hoogte hadden gesteld. Dat en enkele andere zaken waren voor Marcel Heuvelmans en Geert-Jan Knoops, de advocaten van B., reden voor het vragen van niet-ontvankelijkheid van het OM. De rechtbank heeft de advocaten woensdag in het gelijk gesteld.

De twee vermoedelijke schutters zitten vast in Letland. Het gaat om de Nederlander Dennis W. en de Let Janis V., die kort voor zijn aanhouding op de Nationale Opsporingslijst stond in verband met deze liquidatie.