John en Linda de Mol bedreigd (UPDATE)

John en Linda de Mol zijn een jaar lang afgeperst en bedreigd, aldus de politie, die details over de zaak dinsdagavond naar buiten brengt in het tv-programma Opsporing Verzocht. Sinds 31 oktober 2013 werden op de thuisadressen brieven met dreigende inhoud bezorgd.

Dna

De politie zegt overigens dat er ook brieven op andere locaties zijn gevonden. De familie moest op de brieven reageren via het plaatsen van advertenties. Het is nog niet duidelijk of het om een eenmans- of georganiseerde actie gaat. Er is dna gevonden op een dreigbrief. Dat dna is van een man. Het matcht met geen enkel dna in de politiedatabank. Volgens de politie hebben de bedreigingen die al zo lang duren een enorme impact op het leven van de familie. Er is bij hen allemaal de voortdurende twijfel en angst dat ze niet veilig zijn. Er moet altijd beveiliging geregeld worden wat een grote druk op het gezinsleven tot gevolg heeft en het gevoel van vrijheid aantast. Aldus de politie.

Eerste brief

De Mol heeft nooit betaald. Sinds donderdag 18 september zijn er vier nieuwe brieven bezorgd. De eerste brief kwam aan op het thuisadres van John de Mol in Blaricum. Hij was bevestigd op een doos met gebakjes die daar ’s ochtends door een bakker (foto boven) werd afgeleverd. Het gebak bleek een paar dagen daarvoor op maandag 15 september bij een bakkerij eveneens in Blaricum te zijn besteld.

 

 

 Compositietekening

Omdat het personeel in de zaak kon zich kon herinneren wie dat gebak die dag besteld had is van die man een compositietekening gemaakt. Het was een wat oudere man die daar in de bakkerswinkel de bestelling kwam doorgeven en contant afrekende. Hij heeft dus in ieder geval met de afpersingszaak van de familie de Mol te maken. Het is een blanke man, ongeveer 70 jaar oud, hij is tussen de 1.75 – 1.80 m lang met een normaal postuur, kort heel dun grijzig haar en hij droeg een bril. Hij sprak normaal Nederlands en hij droeg een lichtblauw overhemd met een vrij grote ruit. De politie is op zoek naar een andere klant die op dat moment in de winkel was.

Signalement

De oudere man is in ieder geval op maandagmiddag 15 september bij bakkerij Wassenaar aan de Torenlaan in Blaricum geweest. Of hij hier lopend, of met bijvoorbeeld een fiets of auto naartoe kwam is niet duidelijk. Hij plaatst ergens na 14.30 uur zijn bestelling en benadrukt daarbij een paar keer voor wie de gebakjes bestemd zijn. De politie zegt niet zeker te weten of deze man in zijn eentje opereerde. De politie acht het ook mogelijk dat de man om een boodschap is gestuurd en verder van niets weet. De politie roept de man op zich te melden.

Steen

De andere drie brieven werden op drie verschillende locaties gevonden en lagen allen onder eenzelfde soort baksteen. De politie geen tips nodig te hebben over waar dergelijke stenen worden verkocht, maar is wel geïnteresseerd in mensen die hebben gezien dat er stenen zijn achtergelaten. De tweede brief is onder een steen onder een bankje naast een brievenbus op de Nieuw Blaricumerweg/hoek Sparrenlaan in Huizen (Crailo) gevonden. De politie denkt dat die brief is geplaatst op die donderdag 18 september of kort daarvoor.

Derde brief

Diezelfde donderdag 18 september is bij een boom op de parkeerplaats van Slot Zeist aan de Zinzendorflaan in Zeist de derde brief gevonden. Op de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Woudenbergseweg in Zeist is eveneens op donderdag 18 september de vierde brief gevonden. Mogelijk dat bezoekers van de begraafplaats dus iets belangrijks hebben gezien.