Jonge daders wachten soms jaar op therapie

Jongeren die door de jeugdrechter verplicht zijn om therapie te volgen, moeten soms wel een jaar wachten tot ze daadwerkelijk hulp krijgen. Er zijn enorme wachtlijsten, en de procedure loopt stroef door bezuinigingen en bureaucratie bij gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering.

Dat meldt de Volkskrant. Het is onduidelijk hoeveel jongeren er op de wachtlijst staan, maar het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming zien het probleem ook, schrijft de krant.

De afgelopen jaren is er flink bezuinigd op de jeugdhulp. Daardoor zijn er minder plekken beschikbaar gekomen, en zijn er wachtlijsten ontstaan.

‘Gemeenten moeten het regelen’

Het OM wijst bovendien naar de gemeenten. ‘Als de rechter een therapie oplegt, is die blijkbaar nodig en dan moet het ook gebeuren. De gemeenten moeten dat regelen’, aldus een woordvoerder.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelt echter weer dat de jeugdrechter niet goed op de hoogte is van de zorginstellingen waarmee gemeenten een contract hebben afgesloten, en van de wachtlijsten in de jeugdhulp. ‘We gaan hierover in gesprek. Zodat wij van justitie horen aan welke jeugdhulp behoefte is en wij hun beter zicht geven op welke zorg is ingekocht.’

Minder geweldsdelicten

Jaarlijks wordt in zevenhonderd jeugdzaken geadviseerd om minderjarige verdachten in therapie op te nemen. Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie raadt dan bijvoorbeeld aan om een training tegen agressie te volgen, of adviseert gezinsbegeleiding. De rechter neemt dat advies over het algemeen over.

Onderzoek toont aan dat jongeren die dergelijke hulp krijgen, minder vaak een geweldsdelict plegen.