De jonge jaren van Dino Soerel

Hij groeit op in Purmerend. Bewoners uit de Rivierenbuurt aldaar herinneren zich Dino Soerel unaniem als een schat van een jochie, voorkomend, stil en beleefd. Nooit wat mee aan de hand. Een ideaal jongetje. Doet mee aan voetbaltoernooien en is actief op de schooltuin. Maar toch gaat het op een gegeven moment mis. 

In Panorama deze week een artikel over de jonge jaren van Dino Soerel in Purmerend.

Mavo

Ook op de Mavo is Dino nog steeds de rustige, stille jongen. Volgens een oud-klasgenoot maakt hij deel uit van een groepje met een bepaalde reputatie, maar verblijft hij altijd op de achtergrond. ‘Dino was een aardige jongen. Rustig. Prettig in de omgang. Maar tegelijkertijd ook ondoorgrondelijk’ aldus de oud-klasgenoot. In 1978 behaalt Dino zijn diploma. Engels is zijn beste vak.

’t Noot

Op het eind van zijn tienerjaren is Dino een magere jongen met ontzettend sterke armen. Hij komt veel in jongerencentrum ’t Noot, waar hij samen met de latere worstelkampioen en sportschoolhouder Bert Kops uitgroeit tot een van de leiders. De jongeren uit ’t Noot leven op voet van oorlog met een andere groep tieners, die vooral hun vertier zoeken in een oude melkfabriek. Het komt meerdere malen tot veldslagen tussen beide groepen. Dino heeft dan al een flinke reputatie opgebouwd, onder andere omdat hij samen met zijn latere zwager bokslessen in ’t Noot heeft gekregen van oud-Nederlands kampioen Theo ‘Tommy’ Baars.

Portier

In het begin van de jaren tachtig wordt de jonge Dino portier op de Koemarkt, het uitgaansgebied van Purmerend. Er zijn daar nogal wat cafés, waar regelmatig geknokt wordt door rauwdouwers uit Purmerend, oud-Amsterdammers en boerenzonen uit de omgeving. De horecabazen in die tijd zeggen uitermate tevreden te zijn met hem, omdat hij regelmatig conflicten pratend weet te sussen. Toch gaat het in november 1988 mis. Dino is portier bij bar My Way, als zijn hulp wordt ingeroepen bij een ruzie op de Koemarkt. Naar eigen zeggen wordt hij dan aangevallen met een kapot bierglas, waarna hij de aanvallers met een barkruk weet te vellen. Soerel zit vier dagen in de cel. 

Giesbergen

Maar drie maanden later gaat het weer mis – en nu met fatale afloop. Plaats van handeling is nu niet Purmerend, maar Volendam, waar Dino dan samen met Purmerender Joop van de L. als portier werkzaam is bij discotheek The Movies. Ze zijn daar de jonge Martin Kok (21) opgevolgd, die inmiddels in het palingdorp goed geld verdient met de verkoop van cocaïne. Kokkie heeft een conflict met de gebroeders Giesbergen die het uitgaansleven in Volendam terroriseren. Het drietal slaat Peter Giesbergen in een café in elkaar. Martin Kok, die door het dolle heen is en Giesbergen zwaar mishandelt, wordt door Soerel weggetrokken. Tevergeefs, Peter Giesbergen overlijdt enkele dagen na de mishandeling in het ziekenhuis. 

Schuld

Tijdens het hoger beroep neemt Kok alle schuld voor de dood van Peter Giesbergen op zich. Soerel is tijdens dat hoger beroep verbijsterd over de uitlatingen van Kokkie: ‘Waarom zeg je dat nu pas allemaal? Je geeft toe dat je ons tijdens de behandeling van je zaak bij de rechtbank hebt misbruikt om te voorkomen dat je een zwaardere straf zou krijgen. Vind je het niet erg dat je ons hebt meegesleept?’ Ondanks de schuldbekentenis van Kok krijgt Soerel een gevangenisstraf van vier jaar. Hij belandt in Groot Bankenbosch waar hij zijn dagen slijt als hulp in het sporthonk. Hij ontmoet daar een van Nederlands bekendste criminelen: Willem Holleeder, die dan nog vastzit voor de Heinekenontvoering. De twee zullen elkaar later, in vrijheid, nog regelmatig ontmoeten.

Meer over de jeugd van Dino Soerel deze week in de Panorama.

In het boek Kokkie staat een reconstructie van de moord op Peter Giesbergen.