‘Jonge Nederlandse meisjes werken in prostitutie’

Nederlandse meisjes komen soms al op jonge leeftijd in de prostitutie terecht. ‘Onlangs werd een meisje van 10 jaar aangemeld voor onze opvang’, zegt Anke van Dijke van Fier Fryslân. Haar organisatie vangt tientallen meisjes op tussen de 12 en 23 jaar die onder dwang in de prostitutie hebben gewerkt.

Naast de Nederlandse slachtoffers zitten er ook ongeveer 150 buitenlandse personen in de opvang. De meesten zijn onder valse voorwendselen door mensenhandelaren naar Nederland gelukt en kwamen zo in de seksindustrie terecht. Veel van hen komen uit Afrika en een kwart is man.

Homoprostitutie

De mannen komen vaak in de homoprostitutie terecht of worden gebruikt in de porno-industrie. Daar worden ze gebruikt voor de meest extreme vormen van seks, zelfs met dieren. Hierdoor raken de slachtoffers ernstig getraumatiseerd. Dat terwijl de meesten volgens Van Dijke al een traumatische achtergrond hebben.

Klanten strafbaar

Van Dijke vertelde dit tijdens een presentatie van een initiatiefwetvoorstel om klanten strafbaar te stellen die willens en wetens gebruikmaken van prostituees die onvrijwillig hun werk moeten doen. Volgens Van Dijke mag het zelfs nog een stap verdergaan. Ze zegt dat sommige klanten gebruikmaken van de situatie waarin de prostituee zich bevindt. ‘Ze zoeken de grenzen op, stellen extremere eisen of weigeren een condoom, juist omdat ze weten dat zo’n prostituee toch geen kant op kan.’

Het Openbaar Ministerie is blij met het initiatief al zal volgens officier van justitie Jolanda de Boer de bewijsvoering een harde dobber worden. Prostitutie is onder voorwaarden in Nederland toegestaan, maar seks met minderjarigen is strafbaar.