Jongen (15) aangehouden na wilde achtervolging en crash gestolen auto

Een 15-jarige jongen uit Heerhugowaard die in een gestolen auto reed is zondagnacht door de politie aangehouden na een wilde achtervolging tussen Enkhuizen en Lelystad. De auto was enkele dagen eerder als gestolen opgegeven na een woninginbraak. Dat meldt de politie maandag.

Stopteken genegeerd

De auto kwam onder de aandacht van de politie toen het Automatic Number Place Recognition (ANPR)-systeem, dat kentekens registreert, de gestolen auto registreerde op de N307. Toen de politie op de melding afging, negeerde de bestuurder van de gestolen auto een stopteken, waarna een tweede politieauto de wagen probeerde klem te rijden.

Zeer hoge snelheid

De bestuurder wist vervolgens te ontkomen en ging er met zeer hoge snelheid vandoor. Hierop begon een achtervolging. Volgens de politie reed de jonge bestuurder ondanks de gladheid met zeer hoge snelheid richting Lelystad, waarbij hij schade veroorzaakte aan een wegafzetting. Uiteindelijk verloor de bestuurder in een woonwijk de macht over het stuur en reed hij een tuin in op de Schermer in Lelystad.

De achtervolging ging daarna te voet verder. Een aantal tuinen verder wisten agenten de verdachte aan te houden. De 15-jarige jongen zit vast en de auto is in beslag genomen.