Jongen (16) krijgt levenslang voor moord

De rechtbank in Leeds (VK) heeft maandag een 16-jarige jongen levenslang opgelegd omdat hij in april van dit jaar een 61-jarige lerares (foto) doodstak. De rechtbank vindt dat de jongens na zijn daad op een beangstigende manier gebrek aan berouw heeft getoond.

Good times

De tengere Ann Maguire was 40 jaar lerares Spaans geweest op het Corpus Christi Catholic College in Leeds. Will Cornick stak de vrouw toen ze aan haar bureau voor de klas zat en met een leerling sprak. Na de daad ging hij weer aan zijn schoolbank zitten en zei: ‘good times’. De hele klas was getuige van de daad. Hij werd vervolgens overmeesterd door enkele docenten. Op het moment van de moord was hij 15 jaar oud. Ann Maguire werd naar het ziekenhuis gebracht maar overleed daar aan de zeven steekwonden.

Genoegen

In het Verenigd Koninkrijk kan een levenslange straf omgezet worden naar een lagere straf. De rechtbank legde op dat de jongen minstens 20 jaar moet zitten, maar achtte het ook ‘goed mogelijk’ dat de jongen nooit meer vrij zou komen. Volgens de openbaar aanklager is de jongen pychopatisch en schepte hij er genoegen in de vrouw om te brengen. Hij had in de periode voor de moord aan medeleerlingen gemeld dat hij haar ging doden en had ook dreigende berichten op Facebook geplaatst. ‘Ze verdient meer dan de dood, meer dan pijn, meer dan alles wat wij kunnen begrijpen’, schreef hij. Hij schreef ook uit te zien naar een levenslange straf zodat hij nooit geldzorgen zou hebben.

Emotieloos

De jongen was volgens getuigen volstrekt emotieloos na de daad. Hij zei ook nog dat hij het ‘jammer’ vond dat ze niet dood was. Later zei hij tijdens het psychiatrisch onderzoek dat hij wist dat de familie van Maguire te lijden had maar dat hem dat ‘niets kon schelen’. Hij zei: ‘het is doden of gedood worden. Doden of zelfmoord’.