Jongen ontsnapt uit jeugdgevangenis Breda

Een jonge asielzoeker is zaterdagavond ontsnapt uit de jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. De politie heeft de zoektocht al snel gestaakt, omdat de jongen niet gevaarlijk zou zijn. Maar de ontsnapping doet wel de discussie over de jeugdgevangenis oplaaien, waar veel misstanden zouden zijn.

In maart wist een gedetineerde op het dak van de gevangenis te komen. Hij had van de luchtplaats ramen ingegooid en was op een terrein gekomen waar hij eigenlijk niet mocht zijn. Toen hij eenmaal op het dak was, bekogelde hij de politie met bakstenen. Een gedeelte van de gevangenis moest worden ontruimd en er moest onder andere een helikopter aan te pas komen om de jongen te arresteren.

Even daarvoor had staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven verzekerd dat er geen misstanden in de jeugdgevangenis zouden zijn. Het personeel zou niet meer veilig zijn vanwege gewelddadige jongeren. Biljartballen en pindakaaspotten zouden door de lucht zijn gevlogen en een van de personeelsleden zou zijn gebeten door een gedetineerde.  Teeven sprak de berichten tegen: er zou geen sprake zijn van een onveilige situatie, en een deel van de verhalen waren volgens de staatssecretaris ‘feitelijk onjuist’.

Justitie wil nog niet zeggen hoe de jongen zaterdagavond heeft kunnen ontsnappen. Een woordvoerder zegt tegen Omroep Brabant dat de politie ervan uitgaat dat de jongen ergens bij een controle opduikt.