Joran toch in de rechtbank

In tegenstelling tot waarop vooraf was gespeculeerd is Joran van der Sloot toch verschenen op de rechtbank in Lima. Ogenschijnlijk ontspannen woonde hij de eerste inhoudelijke zitting van zijn proces. Met een schoon jasje en een overhemd van het gevangeniswezen beantwoordde hij vragen van de voorzitter van de rechtbank. Hij legde een voorlopige verklaring af maar hoeft pas op de zitting van 11 januari te zeggen of hij schuldig of onschuldig is. 

Van der Sloot stelde dat hij inderdaad Stephany Flores op 30 mei 2010 in zijn hotelkamer in Lima heeft gedood, maar hij ontkende dat het om een geplande roofmoord ging. Hij zou de moord hebben gepleegd in een emotionele opwelling nadat hij kwaad werd toen hij zag dat Flores op zijn laptop stukken over de verdwijning van Natalee Holloway bekeek.

Van der Sloot is ook nog verdachte in de verdwijningszaak van 2005 op Aruba van Holloway.

Bij het proces waren naast tientallen journalisten ook waarnemers van de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH) aanwezig. De advocaten van Van der Sloot hebben bij deze mensenrechtencommissie een klacht ingediend.

Zijn rechten zouden zijn geschonden bij zijn aanhouding in en uitzetting uit Chili en bij het politieverhoor in de Peruaanse hoofdstad Lima waar de aanwezige tolk en de zijn eerste advocate zijn belangen niet juist zouden hebben behartigd.

Woensdag om 16.00 Nederlandse tijd gaat de zitting weer verder.

youtube}TC2MmEQPP1I{/youtube}

Lees ook:

Proces: Joran contra familie Flores