Joran bekent maar weer eens (VIDEO)

De ‘bekentenis’ van Joran van der Sloot, die vandaag gepubliceerd werd op een Amerikaanse website, blijkt een promo-filmpje te zijn voor een tv-programma over de zaak Holloway, waaraan misdaadjournalist John van den Heuvel werkt.

Door Vincent Verweij

Het filmpje lekte te vroeg uit, want de uitzending is pas op 14 april te zien. Joran zou daarin bekennen dat hij samen met iemand anders schuldig is aan de dood van Natalee Holloway. Begin februari bezocht Van den Heuvel de Challapalca gevangenis in Peru, waar Van der Sloot zijn straf uitzit voor de moord op Stephany Flores. Over dat bezoek bracht hij vorige maand nog weinig naar buiten. Hij vertelde iets over de moeilijke omstandigheden voor Joran in de Peruaanse gevangenis, die op 5000 meter hoogte in het Andes gebergte ligt. En hij kondigde aan dat Joran hem een nieuwe versie van de gebeurtenissen in 2005 had verteld, toen Natalee Holloway spoorloos van Aruba verdween.

Mededader

Van den Heuvel zei dat hij zijn bevindingen eerst aan het Openbaar Ministerie op Aruba wilde voorleggen, om hen de gelegenheid te geven het verhaal te checken dat Joran aan hem had verteld. Naar nu blijkt, heeft Joran opnieuw een ‘bekentenis’ afgelegd. Hij gaf aan Van den Heuvel toe, samen met een mededader verantwoordelijk te zijn voor het misdrijf. Van der Sloot zou met Justitie een deal willen sluiten om in ruil voor deze bekentenis, zijn straf in Nederland te mogen uitzitten. Waarom zo’n deal weinig kans maakt, leest u hier.

Valse Bekentenissen

Het zou niet voor het eerst zijn dat Van der Sloot een valse verklaring aflegt. Eerder ‘bekende’ Van der Sloot al dat Natalee een toeval kreeg op het strand waarna een vriend haar met zijn boot een zeemansgraf zou hebben gegeven. Dat was bij collega De Vries in de Range Rover. Van de feiten bleek niets te kloppen. Een jaar later verscheen Joran bij de reality-ster ‘Terror Jaap’ voor een interview. Joran vertelde dat Natalee van een balkon was gevallen na het snuiven van cocaïne, en dat haar lichaam werd gedumpt in een vogelreservaat. Ook van dit verhaal bleken de feiten aantoonbaar onjuist. In 2008 had Van der Sloot de Amerikaanse zender Fox News al een enorme poets gebakken toen hij in beeld beweerde Holloway te hebben verkocht aan een mensenhandelaar uit Venezuela. Nadat hij 10.000 dollar had opgestreken, bekende hij dat het een verzonnen verhaal was.

National Enquirer

De video die vandaag uitlekte, verscheen op de website van de ‘National Enquirer’, het bekendste roddelblad van de Verenigde Staten. Het weekblad heeft een reputatie die nog slechter en onbetrouwbaarder is dan de Story en Privé bij ons. Zo lazen we vorig jaar in het blad dat Hillary Clinton een hersentumor heeft, dat Bradd Pitt en Angelina Jolie gaan scheiden en dat Robin Williams vermoord is.

Meer informatie over de zaak Holloway, met originele stukken uit het politiedossier, vindt u in het boek ‘Dossier Holloway’. Disclaimer: het werd geschreven door redacteuren van Crimesite, onder wie ondergetekende.

[bol_product_links block_id=”bol_54117a572146c_selected-products” products=”9200000019106806″ name=”Crimesite boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”395″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]