Joran naar gevangenis zonder verlichting (VIDEO)

Joran van der Sloot verblijft op dit moment in een onverwarmde cel in de ijskoude gevangenis van Challapalca, vlakbij het Titicacameer-meer waar de temperaturen variëren tussen de 9 graden en min 20. Volgens Peruaanse media volgde de overplaatsing op de vondst van een mobiele telefoon in zijn cel en een ruzie met het gevangenispersoneel. Van der Sloot slaagde er na dat incident nog in met een mobiele telefoon een filmpje op te nemen. Hij zegt dat hij de telefoon zelf van de directeur van de gevangenis had gekregen.

Het feit dat hij in staat was deze videoboodschap op te nemen geeft enige steun aan zijn bewering dat het bezit van telefoons in de Piedras Gordas-gevangenis in Ancon normaal is als je er maar voor betaalt. Hij filmde het interieur van zijn cel en sprak een video boodschap in en bedreigde de directeur met de dood.

 

28 jaar

Van der Sloot zit nu al vier jaar in de Peruaanse cel, hij kreeg in 2011 een straf van 28 jaar cel. Hij zal nu een half jaar in de Challapalca gevangenis moeten blijven. Zijn advocaat tekende protest aan tegen de overplaatsing met als argument dat zijn echtgenote Leydi Figueroa volgende maand zijn kind zal krijgen en zij hem in het verre zuiden van het land niet zal kunnen bezoeken. Ook stelt de advocaat dat overplaatsing zijn geestelijke gezondheid ernstig zal aantasten. Voordat hij deze zomer in het huwelijk trad onderwierp Van der Sloot zich aan een psychologisch onderzoek. Hij vertelde psycholoog dat hij zich rekenschap gaf van zijn daden en dat hij zich in een veranderingsproces bevond om zijn leven op orde te krijgen.    

Angst

Er ligt ook een psychiatrisch rapport van 20 augustus jongstleden waarin de conclusie uit 2011 dat Joran een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft en ook claustrofobisch is wordt onderzocht. De conclusie is dat Joran te kennen heeft gegeven een groeiende angst voor gesloten ruimtes te hebben en depressief is maar dat nader onderzoek noodzakelijk is. 

Verlichting

Van der Sloot heeft aangekondigd in hongerstaking te gaan tegen de overplaatsing. Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie zou de gevangenis van Challapalca gesloten moeten worden om de mensenrechten er worden geschonden. Het leek er in 2012 even op dat Van der Sloot naar Challapalca zou gaan.

Enige jaren geleden was er in die inrichting nog geen verlichting en meestal geen stromend water om te wassen. Er zijn de afgelopen jaren opstandjes geweest in de Challapalca-gevangenis en er zijn vele ontsnappingspogingen mislukt. De onderstaande video is door gevangenen gemaakt met een gesmokkelde mobiele telefoon voor de Peruaanse televisie.

Lees ook het e-book Dossier Holloway.

{youtube}CiuhUH1bbkY{/youtube}