Joran: OM moet nieuwe eis formuleren

De openbaar aanklager in de zaak tegen Joran van der Sloot moet een nieuwe aanklacht en strafeis formuleren. De rechtbank in Lima gaat niet akkoord met de aanklacht zoals deze is ingebracht. ‘Het Openbaar Ministerie heeft de omstandigheden en de feiten die ten grondslag liggen aan de verantwoordelijkheid van de verdachte niet goed geverifiëerd’, schrijft de rechtbank. Van der Sloot wordt ervan beschuldigd de Peruaanse Stephany Flores op 30 mei 2010 op zijn hotelkamer in Lima te hebben omgebracht.

De openbaar aanklager had dertig jaar cel geëist en ruim 50.000 schadevergoeding voor moord, gevolgd door roof. De rechtbank vindt die eis niet in overeenstemming met de feiten. Bovendien heeft het OM niet alle feiten en omstandigheden in de aanklacht betrokken. De rechtbank zou kunnen doelen op het ontbreken van het forensisch onderzoek naar de laptop van Van der Sloot.

Daaruit is gebleken dat er op Google is gezocht naar Natalee Holloway in de middag voorafgaand aan de doodslag en niet – zoals Van der Sloot heeft aangegeven – er vlak voor. Het Openbaar Ministerie is uitgegaan van doodslag na ene heftige emotie. Dat zou een ruzie kunnen zijn geweest naar aanleiding van het zoeken door Stephany Flores naar Holloway op internet, zoals Van der Sloot heeft verklaard.

De advocaat van de familie Flores heeft tegenover de rechtbank betoogd dat het verhaal over de woede van Van der Sloot over het zoeken op internet niet waar kan zijn. Hij zegt dat Van der Sloot Fores heeft willen beroven en dat de doodslag daaruit voort is gekomen.

Op dat delict staat een levenslange gevangenisstraf.

Het is niet bekend hoe lang de nieuwe aanklacht op zich zal laten wachten. In december zit Van der Sloot achttien maanden in voorarrest. Dan is de maximale termijn van zijn voorarrest bereikt, maar het Openbaar Ministerie kan verlenging aanvragen.